Kulturministern: "Intressant"

Förslag: Lagstifta för att skydda kulturskolorna

2:37 min

Kulturskolorna i Sverige bör skyddas genom en ny lag, enligt Kulturskolerådet.

Det skriver Kulturskolerådet tillsammans med flera tunga kulturaktörer i en debattartikel i Dagens samhälle idag. Fyra av tio kommuner har varnat om att de behöver skära ned på kulturskolan, där barn lär sig spela instrument eller går på drama eller dans.

Jalle Lorensson är styrelseordförande för Kulturskolerådet och menar att kulturskolorna är så viktiga för Sverige att kommunerna inte borde kunna spara in för mycket på den verksamheten.

– Vi menar att kulturskolorna nu under 70 år har tjänat ihop till att vara en institution som är skyddad av en lag. Så man inte plötsligt tänker "vi kanske kan spara där", för det ska man inte göra. Man ska inte spara på barn och unga. Detta är enorma värden för Sverige, att barn och unga får växa och skapa morgondagens kulturarv.

Kostnaden för att lagstifta om att kulturskolorna måste bevaras tror Jalle Lorensson inte kommer bli höga alls.

– Det här är inget som kostar mycket, det finns redan kulturskolor. Allt man gör är att säga att det här är värt en lag som säger att det här ska finnas, säger Jalle Lorensson, styrelseordförande för Kulturskolerådet och chef för Malmö Kulturskola.

Kulturminister Amanda Lind säger till Kulturnytt att hon tycker det är ett intressant förslag att lagstifta för att bevara kulturskolorna, men att det inte är ett konkret förslag än så länge.

– Jag tycker att en kulturskolelag är ett intressant förslag, det är inget som ligger på bordet just nu men vi har en diskussion om hur kulturskolan ska ha möjlighet att komma alla barn till del så jag följer utvecklingen för kulturskolan väldigt noga.

Kommunernas stora besparingar är en utmaning säger kultuministern Amanda Lind, och drar paralleller till bibliotekslagen som infördes 1996:

– Det här blir en utmaning, när kommunerna har många delar av sin verksamhet som är lagstadgad. Bibliotekslagen tillkom ju i en sådan fas där det var ett högt tryck på ekonomiska besparingar på kommunerna. Men där markerade man tydligt att det måste finnas bibliotek i varje kommun, att bibliotek är viktigt för demokratin, för läsningen. Så jag förstår verkligen att en sådan här fråga lyfts.