Veckans ord: Bunkra

3:41 min

Mina Benaissa om svårigheten att balansera på rätt sida krismedvetenheten.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Rent grafiskt ser hyllorna ut som tandrader som på sina håll fått stora svarta gapande gluggar. Tomt på pappardelle, fettuccine, tagliatelli och snabbmakaroner. Inte ens fullkornsvarianterna finns kvar. Och när den uppgivna nästan reflexmässiga upprördheten över att "folk inte är kloka" lagt sig, så kör självkritiken sitt race. "Är vi sist eller?" "Varför har inte vi varit mer förutseende?" "Vi är sämst".

För lika nöjd som den som just bunkrat tordes vara – lika snuvad och självkritisk och dålig känner sig den obunkrade. Nu är det här alltså en matbutik – som jag besökte en lördag förmiddag – så vi behöver inte dra de allra mest våldsamma växlarna kring att detta är den hela och sanna bilden av landets alla mathyllor. Men det tycks utifrån nyhetsrapporteringen både här hemma och på sina håll i världen vara en bild som återkommer.

Men denna tomhet i spåren av bunkrandet för tankarna till länder förstenade i krig – där vardagen upphört. Eller till länder i djup ekonomiskt kris med devalverade valutor och fryst import. Jag tillhör den förskonade skaran människor med, tack och lov, hittills obefintliga erfarenheter av yttre kris – men det finns så många runt om oss i dagens samhälle som upplevt detta på riktigt nära håll. Som vet. Som minns.

I antologin "Ingen kommer undan kulturen" som gavs ut av SOM-institutet vid Göteborg Universitet i slutet av förra året skriver forskaren Gabriella Sandstig om vårt förhållande till just krisberedskap. Hur beredda är vi egentligen på katastrofen – detta tema som matats oss genom allt från nyheter till populärkulturens zombieapokalypser. Enligt undersökningen som presteras i det aktuella kapitlet, gjord bland västsvenska 2018, så svarade 30 procent att de någon gång under det senaste året förberett sig på att hantera olika typer av kriser.

Jag tänker att den siffran kanske skulle sett annorlunda ut idag. Vi uppmanas ha allmän beredskap med vatten och mat för ett par dagar, samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap så sent som i helgen sagt att det inte finns skäl att bunkra och hamstra – tvärtom skapar dom tomma hyllorna en oro. I Storbritannien har en stor matbutikskedja infört ransonering på t ex toalettpapper.

Det är en svår uppgift att vara cool och rationell. Att balansera på rätt sida beredskap och krismedvetenhet. Att bunkra måttfullt – att inte dras med.

För den som undrar. Jag fick med mig mat hem från affären i lördag. Inte pasta, men två bukar fiskbullar i hummersås. Och ett stadigt kilo lösgodis, som det för övrigt fanns gott om.