Frilansare stöttar

Kulturarbetare i coronakris hittar stöd på Facebook

1:56 min

I växande Facebookgrupper hjälper ekonomiskt utsatta kulturarbetare varandra när socialförsäkringssystemet brister.

Flera grupper har startats på Facebook för frilansande kulturarbetare som drabbas hårt ekonomiskt av regeringens åtgärder för att förhindra coronasmittan. Fotografen, DJ:n och konsertbokaren Anna Drvnik som på kort tid förlorat 27 frilansarbeten står bakom den snabbt växande Facebook-gruppen "Kulturarbetare i Coronakris".

– Den växte på någon timma - det verkar som att det behövdes lite hopp, säger Anna Drvnik.

Och på mindre än ett dygn efter att Anna tillsammans med en kollega i samma situation startat facebookgruppen hade den fått över 1000 medlemmar - och "Kulturarbetare i coronakris" fortsätter att växa. Men gruppen är inte den enda i sitt slag - det finns flera liknande Facebookgrupper där kulturarbetare vittnar om hur Coronaviruset och restriktionerna för att förhindra smittspridning både i Sverige och utomlands slår hårt mot framför allt frilansande kulturarbetare som inte täcks av socialförsäkringssystemet.

Anna Drvnik som har tre barn och på bara några dagar förlorat nästan 30 jobb ser sig nu om efter nya och andra arbetsmöjligheter för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag får bara få in de här pengarna helt enkelt. Och sen finns många fina som vill stödköpa prints, och som betalar i efterhand för jobb och som bokar jobb nu också, som uppfinner jobb och det är ju fantastiskt det också. Vi tittar ju på lösningar om man kan streama konserter eller föreläsningar och det finns det också trådar om där man kan hjälpa varann.

– Det här gör ju att nu prata vi om våra villkor och vi jämför med varandra. Det blir väldigt tydlig vad som kan göras bättre, men det ligger inte riktigt i mina händer, men att belysa det är vad kjag kan göra och peppa och stötta, säger Anna Drvnik som ligger bakom Facebook-gruppen "Kulturarbetare i Coronakris".