Politiker väljer den bästa designen

Som en del av det pågående Designåret visar man på Kulturhuset i Stockholm den lilla utställningen ”Mitt val - min vision” där riksdagens partiledare och ledande Stockholmspolitiker valt ut varsin designfavorit och också formulerat en vision för design i framtiden.

Måns Hirschfeldt gjorde ett besök.

”Design förmedlar budskapet”, menar Leif Rönngren, gatu- och fastighetsborgarråd. Och visst är det lätt att tolka föremålen på den här utställningen just så, som budskap, om politiken och personen.

Som när Lars Ohly formulerar sig omedvetet roligt om en gjutjärnspis från Husqvarna, och får det att låta som att han än en gång förvarar kommunismen:

”Den är vacker och funktionell. Har hållit värmen i över hundra år.”

Eller ta Göran Perssons landsfaderliga val, Electrolux hushållsassistent från 1940. Både svensk storföretagande och folkhem - både teknik och hushållsnära. Det är rena uppvisningen i designhistorisk Saltsjöbadsanda.

Och tronpretendenten Fredrik Reinfelt är väl inte mindre blygsam när han han väljer att förknippas med det nya och resliga flygledartornet på Arlanda.

På den lilla utställningen ”Mitt val - min vision” får formen stå tillbaka för den ideologiska funktionen - och det är faktiskt rätt skönt att just i det här sammanhanget slippa den goda smaken och det, åh, så inkännade eller formnördiga.

Och att politikerna istället till synes ogenerat väljer att framstå som just politiker.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".