Corona

Etnolog: Kulturellt tomrum när idrotten försvinner

2:02 min

Coronaviruset har satt idrotten på paus. Det är illa, eftersom idrotten fyller en enormt viktig kulturell funktion i dagens samhälle, menar etnolog Katarzyna Herd.

Runt om i världen har idrotten stannat av på grund av Coronaviruset.

Vad gör väl några inställda matcher, kanske någon tänker? Men idrotten fyller en enormt viktig kulturell funktion i dagens samhälle, menar etnologen Katarzyna Herd vid Lunds universitet.

– Det är bara idrott, det hör man ofta. Men det är inte så. Många forskare påpekar att mycket i vårt samhälle – vad vi tror på eller vad som är viktigt – speglas i olika idrotter, säger Katarzyna Herd.

När Paris Saint Germain mötte Dortmund i Champions League fick de göra det utan publik.

Matchen var en av de sista som hann spelas inför tomma läktare, innan cupen nu skjutits på framtiden, tillsammans med merparten av all elitidrott i världen.

Coronaviruset har alltså satt idrotten på paus, men om den skulle stoppas på längre sikt, vore det förödande på ett kulturellt plan, menar etnolog Katarzyna Herd.

– Det skulle vara en tom plats. Vi har lärt oss som samhällen, särskilt i västerländska länder att här kan man investera och visa känslor. Våga skrika, gråta och krama varandra. Det är inte bara tittande, säger Katarzyna Herd.

Och det är absolut inte svårt att ta sig ut och hitta personer som är nedstämda över den uppskjutna idrotten.

– När beslutet kom för mig som Björklövare, var det ju nattsvart, säger Staffan Ålander.

– För många är deras supportergrupp en familj. Någonstans är man beredd att betala upp mot tusen spänn för att se någon sparka runt på en boll. Det låter ju absurt om du inte är inne i fotboll, men om du är det så är det mer än bara en sport, säger Ludvig Burman.

Katarzyna Herd hänvisar till tidigare forskning inom antropologi och etnologi för att visa på vilket tomrum idrotten just nu lämnat efter sig.

– Varje samhälle måste ha en plats där karnevalen händer. Där allt är lite upp och ner. Man kan konstatera att det blir färre och färre sådana platser. Det är väldigt mycket social kontroll och många myndigheter som säger vad som är bra eller dåligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att vi tycker det är bra beslut, men å andra sidan minskar friheten. Vad man kan göra, hur man kan agera, säger Katarzyna Herd.

Amanda Delgado Johansson spelar innebandy på elitnivå för IKSU, men slutspelet ställdes in. Nu har hon istället, fått sälla sig till åskådarskaran som försöker hantera en värld utan idrott.

– I går så var jag hemma på middag hos en kompis. Det slutade med att vi satt och tittade på en gammal hockeymatch faktiskt, Leksand mot Modo. Där gjorde sig sport-abstinensen påmind, säger Amanda Delgado Johansson.