Coronaviruset

Sveriges Museer: Situationen är katastrofal

2:31 min

Uteblivna intäkter slår hårt mot Sveriges museer. Branschen räknar med en miljard i förlust i år, vädjar till kulturminister Amanda Lind om hjälp.

– Museernas situation just nu, som för många andra i Sverige, är katastrofal. Besöksantalet har gått ner drastiskt för samtliga och de större statliga museerna har fått stänga helt, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges museer.

Museerna är beroende av intäkter från besökare, restauranger och butiker men också konferenser, skolklasser, och specialutställningar som kostar extra att se.

Enligt myndigheten för kulturanalys får svenska museer in knappt två miljarder per år i intäkter, de kan i år förlora 50 procent av sina besökare, enligt Jeanette Gustafsdotter, och skulle i så fall ha ett inkomstbortfall på en miljard.

Flera stora museer i Sverige, som Nationalmuseum, Historiska museet och Världskulturmuseet i Göteborg, är statliga myndigheter. När kulturminister Amanda Lind förra veckan presenterade ett stödpaket till kulturlivet på en halv miljard var statliga myndigheter inte omfattade.

Men Jeanette Gustafsdotter hoppas att i alla fall de privata museerna ska kunna få del av stödpaketet.

– Vi ställer stort hopp till att vi omfattas av dom. Vi är ju samhällsbärande institutioner som behövs extra mycket för att lugna allmänheten, inte bara för att bevara kulturarvet i Sverige.

Permittering, att personal går ner i tid och får en del av lönen betald av staten, kommer att bli aktuellt om inget drastiskt händer, tror Jeanette Gustafsdotter.

– Inom en relativt kort framtid kommer det att blir aktuellt, tyvärr, måste jag säga. Personal även inom museer kommer att permitteras.

-Vad händer om ni inte får nåt stöd?

–Om vi inte kan vända detta, eller får ekonomiskt stöd så finns det en risk att flera museer går i konkurs.