RECENSION - FILM

Filmen "Mr Jones" utforskar Stalins planerade massvält i Ukraina

1:57 min

"Mr Jones" är den polska regissören Agnieszka Hollands film om Stalins planerade svältkatastrof i Ukraina på 1930-talet.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det här är den verklighetsbaserade berättelsen om den unge rysktalande brittiske diplomaten Gareth Jones som i början av 1930-talet vill sadla om och bli journalist. Han åker till Moskva för att försöka få en intervju med Stalin men får nys om en annan story i den ukrainska sovjetrepubliken.

Efter att ha skakat av sig sin övervakning tar han sig till de områden där miljoner människor svälter som följd av tvångskollektiviseringar av jordbruket och sovjetstatens konfiskering av säd.

Berättelsen om Holodomor, den planerade massvälten i Ukraina under de första åren på 30-talet, är ingen tacksam historisk händelse att göra film om. Att skildra hur miljontals människor svälter ihjäl är en nästan omöjlig uppgift. Högarna med döda kroppar och stugorna med lik blir både för mycket och för lite på en och samma gång.

Agnieszka Holland är som regissör inte heller så intresserad av miljöskildringar och kollektiva berättelser. Hennes styrka har alltid varit det personliga dramat, kammarspelet.

Men så händer något i filmens andra halva. När Gareth Jones kommer tillbaka från den ukrainska sovjetrepubliken utspelas ett drama där han motarbetas av New York Times Stalinhyllande Moskvakorrespondent Walter Duranty.

Jones träffar den aspirerande författaren George Orwell som inspireras till sina kommande romanklassiker. Och den kontroversielle amerikanske tidningsmagnaten William Randolph Hearst ger den unge reportern utrymme i sina tidningar. Så till slut blir det just det där personliga dramat som Agnieszka Holland ofta varit så bra på.