Onlinefestival

Musiksverige i kö på ny 36-timmarsfestival

2:29 min

Det nya coronaviruset tvingar musikbranschen att tänka nytt. Nu ordnas onlinefestivalen "36h Ingrid" där artister och dj:s avlöser varandra under ett och ett halvt dygn.

Precis som så mycket annat i tider där allt kretsar kring det nya coronaviruset är konceptet med onlinefestivalen "36h Ingrid" både nytt och snabbt påfunnet.

– Det kommer bli som ett slags VM i samarbete och improvisation, säger Pontus Winnberg som är en av arrangörerna bakom festivalen.

– Jag tror det kommer bli superhäftigt och det är nog svårt att ens föreställa sig hur, vad och var saker och ting kommer att hända, utan det kommer ge sig efterhand.

Det nya coronaviruset har vänt upp och ned på musiklivet. Turnéer och festivaler ställs in på löpande band för att förhindra smittspridning, och när spelningar görs - görs nästan alla på nätet.

På onlinefestivalen "36h Ingrid" uppträder bland annat Jenny Wilson, Peter Bjorn & John, Tove Styrke, Shout Out Louds och en rad dj:s. Men de stora festivalscenerna har bytts ut mot en liten scen som står uppdukad i musik-mångsysslaren Pontus Winnbergs studio Ingrid i Stockholm.

– Alla vill ju spela och alla vill ju hålla på, så alla former av initiativ där det ges en sådan möjlighet är ju otroligt välkommet, säger han och lägger till:

– Det är ju lyxigt för oss som arrangörer att alla helt plötsligt är hemma från sina turnéer.

Initiativet med onlinefestivalen "36h Ingrid" har på kort tid uppmärksammats både i Sverige och internationellt - bland annat har både ansedda musikmagasinet Rolling Stone och sajten Pitchfork skrivit om festivalen.

Pontus Winnberg hoppas att den rådande coronakrisen som lett till helgens festival också kan föra med sig någonting positivt för framtiden.

– Det finns ju en kraft i den här situationen som för folk samman och som gör att man tar fler kollektiva initiativ och inte agerar lika mycket ur ett själviskt perspektiv. Jag hoppas att det blir mer så för det kan nog gagna alla, säger han.

"36h Ingrid" startar klockan 14:00 idag och sänds på strömningsplattformen Twitch. Först ut på scen är duon Sagor & Swing, hela spelschemat finns på Facebook-sidan "36h Ingrid".