Achmat Dangor om Sydafrika av idag

Den sydafrikanske författaren Achmat Dangor blev förra året utsedd till talesman för FN:S AIDS-organ UN -AIDS.

Erbjudandet från FN kom ungefär samtidigt som Dangors senaste roman Bitter frukt blev Bookerprisnominerad. Men för Achmat Dangor brukar det vara så, för honom har politik och författande alltid gått hand i hand, som två sidor av samma strävan; den att förändra samhället - något han menar är ofrånkomligt om man är sydafrikan och född 1948.

Kulturnytts Cecilia Helderyd träffade Achmat Dangor när han nyligen besökte Stockholm:

- Jag kan nog aldrig skriva något som inte är politiskt säger Achmat Dangor. Jag föddes samma år som apartheidstaten Sydafrika, så mitt liv är politiserat.

Ett exempel på det är också att han inte skriver på sitt modersmål afrikaans, eftersom det 1967(på 60-talet), när Achmat Dangor började skriva, sågs som ett stöd till apartheidregimen. Achmat Dangor, som varken är vit eller svart, utan färgad, valde därför att skriva på engelska, det språk som han hade lärt sig i skolan.

Hans senaste bok, Bitter frukt, började han skriva eftersom han kände att också det nya Sydafrika, det efter apartheid, gick i otakt.

Det fanns två olika röster säger Achmat Dangor. Elitens röst som kom till tals genom den nya regimen och genom Sannings- och försoningskommittén, och så rösten från dom vanliga människorna, dom som inte fick några nya och inflytelserika positioner och som (därför) fortsatte att känna sig maktlösa.

Boken Bitter frukt handlar om regeringstjänstemannen Silas Ali och hans familj, å om hur dom efter det att dom stora politiska såren har börjat läka, måste ta itu med sina personliga trauman.

När boken kom ut i Sydafrika fick den mycket uppmärksamhet, men inte bara positiv sådan. Dom negativa reaktionerna kom dels för att boken ifrågasatte den officiella bilden av att allt nu var frid och fröjd i den nya demokratiska staten, dels för att den tog upp våldtäkt något som då, för ett par år sedan, fortfarande var en icke-fråga i Sydafrika.

Sexualitet är centralt även i Achmat Dangors nästa bok som ska heta Bert, Aby and the boy.

Historien i den är hans egen. Aby var hans muslimske farbror, Bert var Abys judiske pojkvän och pojken var Achmat Dangor själv, som växte upp tillsammans med det homosexuella paret under en tid då homosexualitet var absolut förbjudet och bara kunde sluta på ett sätt. I katastrof.

Och han ska bli klar med boken, även om den måste vänta ett par år tills hans uppdrag hos UNAIDS i Genevé är klart. Men då återvänder han till Sydafrika och låser in sig själv och skriver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".