Sigrid och Isaac i ny dramadokumentär

Regissören Anders Wahlgren har tidigare bland annat gjort film om Moa och Harry Martinson, om Tora och Nils von Dardel och om Stockholms förvandlingar som stad.

Sigrid & Isaac heter hans nya film, om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.

Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén alltså - två av det tidiga 1900-talets stora svenska konstnärer. Han av enkel, judisk börd, hon av finare familj, men i gengäld kvinna.

Med hjälp av deras efterlämnade brev, fotografier och filmer har Anders Wahlgren gjort en stillsam dramadokumentär där Gunilla Röör och Philip Zandén är röster och där parets målningar och egna bilder tillsammans med en del nytagna miljöbilder bygger fram berättelsen om de två.

Och det är inte svårt att se varför Anders Wahlgren lockats av materialet, som ju innehåller både en diskussion om konstnärskapets villkor, om äktenskapets villkor och om en alltmer uttalad antisemitism i 20- och 30-talens Sverige. Arkivmaterialet, inte minst stadsbilderna från Stockholm, är fantastiskt och bättre röster än Röör och Zandén kan man väl inte heller tänka sig.

Ändå - eller kanske just därför - blir det något frustrerande över hela projektet...Varför , undrar jag - varför inte välja ren dokumentär eller ren spelfilm - för att i det ena fallet kunna följa tankarna ännu längre, i det andra fallet för att kunna släppa loss dessa skådespelare på riktigt, i det möte om konst, på liv och död, det faktiskt var.

Jag kan tänka mig att formen beror på ekonomiska begränsningar, men nu blir Sigrid och Isaac mest som en skiss till något som skulle kunna blivit riktigt stort.

Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".