Knäck i lurarna? Mikael Timm får julmusikångest.

Jul jul strålande jul... Mikael Timm vill hellre stoppa tomteskägget i öronen än lyssna till skrålande luciatåg. Inte ens den nyutkomna skivan ”Jul i folkton” får honom på bättre humör.

Vanligtvis försöker jag vara behärskad även när jag är omgiven av julfundamentalister, men Lucia är en svår dag.

Radions skivarkiv listar 1.678 inspelningar av julmusik och det borde vara mer än nog. Men visst, också i år kommer nya deprimerande julskivor. Värst är det när man gillar musikerna.

På skivan ”Jul i folkton” medverkar Sara Isaksson, Ale Möller, Louise Hoffsten, Peter Asplund, Rebecca Törnqvist vilket gör det än mer plågsamt att lyssna. Det är så smakfullt - alltså just vad julen inte är. Om det åtminstone hade varit rap, vår tids folkton, men icke.

I vartenda köpcentrum, i varenda skola, står det någon och bräker med tunn röst om Staffan Stalledräng som vattnar sina fålar fem vilket förmodligen är en omskrivning för något jag inte vill veta mer om. Men denna den värsta av årets dagar räcker det inte med att stoppa tomteskägg i örat för att slippa höra. Arbetsgivare som annars sätter en ära i att stressa, malträtera och slutligen avskeda sina anställda drar på sig luvan och serverar dåligt kaffe med lågprispepparkakor. Och till på köpet försöker de se mänskliga ut, arbetsgivarna alltså, för pepparkakorna faller det sig naturligare. Och vi går på det.

I glöggdimmorna, kaffeskvättandet och en myriad bullsmulor försvinner alla intressemotsättningar. Marx missade det där med att socialismen kunde besegras av en rödklädd tönt med lösskägg.

Och inte ett ögonblick är det tyst. Luciatågen ringlar genom det postindustriella samhället som binnikemaskar genom en illamående organism. De journalister som resten av året är samhällskritiska tiger. Någon borde väl ändå uppmärksamma det märkliga i att sjunga om att blott tomten är vaken när sanningen är att i de stora grå betongförorten blott den juvenile brottslingen är ute tassar i farstun.


Man skulle kunna tycka att någon myndighet eller organisation som värnar barnen borde se till att dessa inte väcks mitt i natten när de borde ligga och sova för att orka med skoldagen. Och att därpå tvinga dem tåga runt iklädda vita särkar inför en massa okända människor - tänk bara på alla pedofiler som enligt våra välunderrättade media finns överallt. Och accepterar vi verkligen barnarbete i det här landet? Svaret är ja, så länge ungarna går med i Luciatåg kan de tvingas till vad som helst i den helige tomtes namn. Stjärngossarna, luciorna och tärnorna är så bedårande - så vad gör det att det vid nästa föräldramöte framkommer att de inte bara haft ljus i handen utan dessutom varit påtända.

Och överallt denna musik. Man vill vråla Carola, snälla sluta tjuta över Jesusbarnet, låt oss slippa se Dig nedstiga i Globen som den heliga Maria, lämna änglarna i frid, ta en charter till Betlehem och släng mikrofonen i Röda havet. Fast det skulle väl inte hjälpa. Vid varenda kyrka som annars står fridfullt tom tröskar en orepeterad kör igenom juleländet.

Visst, visst jag förstår att musiker behöver tjäna pengar. Men om de gulliga barnen i min närhet sjunger en enda julvisa ska jag smygladda deras Mp3-spelare med John Coltrane så att trumhinnorna spricker.

Mikael Timm

mikael.timm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".