Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kris i kritiken - igen?

Publicerat torsdag 15 december 2005 kl 08.18

Med jämna mellanrum blossar den upp - debatten om dagstidningarnas kultursidor i allmänhet och om dagskritiken i synnerhet. Och turerna kring rekryteringen av en ny kulturchef till Göteborgs-Posten, har på nytt satt fart på diskussionen. I går hölls debatter både i Göteborg och Stockholm. På ABF-huset i Stockholm löd rubriken ”Försvar för kritiken - om dagstidningarnas kultursidor och fallet Göteborgs-Posten”. I panelen satt bland andra GP:s Björn Gunnarsson, Dagens Nyheters Leif Zern och författaren Gabriella Håkansson. Kulturnytts Eric Schüldt fanns i publiken.

Eran med kulturmaterial i dagstidningar är kanske på väg att ta slut. Ja, det är den rädslan som drivit Göteborgs-Postens kritiker Björn Gunnarsson att arrangera gårdagens debatt om det fria ordets framtid.

”Nyhetshetsen som idag även finns på kultursidorna hotar att slå ut den kvalitativa kritiken”, mässade Björn Gunnarsson med undergång i rösten. Och fick medhåll av författaren och kritikern Gabriella Håkansson som menade att ”kunnande har bytts ut mot tyckande när texterna överlag blivit kortare.”

Som motvikt till den här utvecklingen efterlyste hon en statligt subventionerad tidning där just den avancerade kritiken skulle beredas plats.

- Stalinism! ropade någon i publiken

- Att varje kulturbilaga har filmen ”King Kong” på förstasidan, det är stalinism för mig, kontrade Björn Gunnarsson.

Den svenska kulturjournalistiken har förändrats. Borta är den tid då en litteraturkritiker gavs en vecka åt läsande och en vecka åt skrivande - inför varje recension, som Dagens Nyheters Leif Zern nostalgiskt mindes det.

Idag skrivs det kortare fast om mer. Bevakningsområdena är fler. Nöje och traditionell kultur har ofta slagit ihop och krönikan har fått en framträdande roll.

Den här utvecklingen är farlig menade de flesta under gårdagens debatt.

Men när Expressens unge skribent Björn af Kleen frågade panelen om den nya kulturjournalistiken egentligen kanske kunde leda till en större mångfald var det ingen i panelen som gav något rakt svar.

Leif Zern kunde bara konstatera att han saknade ”tonfallets signatur”. Att det gick att identifiera en skribent bara några rader in i en text. Och det tack vare en språklig spänst som alltför ofta är borttvättad idag.

                                                             Eric Schüldt

                                                            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".