Skakiga första steg för Russia Today

TV-kanalen Russia Today är tänkt att bli Ryssland svar på CNN. Men bara efter några dagars sändningar har Russia Today fått utstå hård kritik i övriga ryska media. Och redan efter två dygn släcktes kanalen ner under en hel dag. Maria Persson Löfgren rapporterar.

Bakslagen har varit många för Russia Today. Starten fördröjdes flera månader. Vi hade svårt att hitta rätt personal, säger den unga chefredaktören Margarita Simonjian. Engelsktalande, TV-kunniga ryssar, som vill jobba för en Kremlstyrd kanal, det är det ont om.

Hela hösten har de över 350 anställda kört provsändningar. 10 december sände kanalen för första gången ut i världen. Men efter bara två dygn slocknade Russia Today. Simonjian hävdade att datorhackare låg bakom ett virus som slog ut sändningarna.

27-åriga Simonjian är ett journalistiskt stjärnskott som efter en snabb TV-karriär i Kaukasus på lokal statlig television, blev en av de utvalda i presidentens presspool. Under Beslandramat blev hon ännu mer känd när hon sågs rapportera direkt bokstavligen duckandes under skottlossningen vid skolan.

Hon fick i uppgift att leda den nya TV-kanalen som med Simonjians ord ska bli en objektiv och intressant ny informationskanal om Ryssland. Ge en bild som inte kommer ut annars - en mer positiv bild - är nog tanken. Under rekryteringen fick engelskspråkiga ryska journalister som jobbar i internationella medier i Moskva frågan om de inte tröttnat på att svika sitt land nu.

Förutom sändningsproblem ryktas det att tålamodet tryter bland de unga nyanställda, löner har inte betalats i tid och det sägs att projektet slukat för mycket pengar och riskerar kapsejsa.

                                              Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".