Pagrotsky smiskar och smeker

Leif Pagrotsky passar idag (16/12) på att smiska och smeka de svenska kulturinstitutionerna på samma gång i en artikel på DN-debatt.

Pagrotsky är inspirerad av att så många har börjat gå på museer i och med gratisinträdet - därför menar regeringen att Operan och Dramaten ska turnera mer i landet, att Riksutställningar, Riksteatern och Rikskonserter måste bli ännu bättre och att hela landet ska satsa på dans.

Allt detta till samma pris som nu förstås - som om inte teatrarna redan tjatade på kulturdepartementet om att de knappt har råd till hyran!

Men Pagrotsky lovar faktiskt nya pengar - till olika museiearkiv och samlingar och det är ju är välkommet.


Hela artikeln pyser av valfläsk även om grundprincipen är god. Men kulturbudgeten är redan från början en ynklig rännil i den stora pengafloden - så en riktig kulturgärning - som skulle gynna hela landet - vore förstås att slå på flödet en aning! Då skulle kanske kulturarbetarna välja om Pagrotsky med glädje.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".