Vad händer med Orhan Pamuk?

Rättegången i Istanbul mot den turkiske författaren Orhan Pamuk inleddes på fredagen men ajournerades nästan omedelbart, rapporterar TT. Domstolen vill invänta besked från regeringen om rättegången ska genomföras.

Tills vidare är rättegången uppskjuten till den 7 februari. Pamuks försvarare krävde förgäves att författaren skulle förhöras omedelbart och snabbt frikännas.

Justitieminister Cemil Cicek sade i ett uttalande som publicerades på fredagen att han ännu på torsdagskvällen inte hade fått alla handlingar i ärendet från åklagarmyndigheten. Justitiedepartementet måste nämligen godkänna rättegången för att den ska kunna genomföras, säger experter på turkisk lag.

Orhan Pamuk är åtalad för att han i februari i år i en intervju i en schweizisk tidning sa att Turkiet var skyldiga till folkmord på en miljon armenier och 30 000 kurder.

I juli i år instiftades en ny lag i Turkiet som skärpte straffet för alla som ”förolämpar nationen” - och om det görs utomlands kan domen bli ännu hårdare. Enligt paragraf 301 kan man dömas från sex månader upp till 3 års fängelse för sådana brott.

Åtalet mot Pamuk har väckt uppståndelse och fått stort internationell medieutrymme. Eftersom Turkiet förhandlar om EU-medlemsskap är yttrandefrihetsfrågor extra känsliga. Översättaren och författaren Jan Verner-Carlsson befinner sig i Istanbul för att följa rättegången och han säger att Pamuk-rättegången mötts av kompakt tystnad i turkiska medier:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".