Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dab, döden och demokratin

Publicerat måndag 19 december 2005 kl 07.50

I förra veckan meddelade kulturministern att den satsning på DAB-radio som hans företrädare en gång stödde nu ska upphöra. Ledningen för Sveriges Radio beklagade beslutet. Sveriges Television fortsätter däremot att släcka ned marknätet för att övergå till att sända enbart digitalt.
  Olika lösningar för de två public servicebolagen alltså. Men varför är det så stora motsättningar om en teknik för att sända program?

När DAB-radion lanserades var poängen att kunna lyssna störningsfritt och dessutom få en liten ruta i radioapparaten som visade vad man lyssnade till. Inte så märkligt annat än för tekniknördar med koncentrationsproblem, så varför bry sig?
  Jo, den digitala tekniken är tekniskt avancerad men publicistiskt konservativ. Den inbjuder till att undvika det publicistiska grunduppdraget: att nå alla medborgare. Ett radio eller TV-bolag kan ta programmen som sänds i en kanal och dela in det i underavdelningar som får var sin kanal. Det är samma metod som används när man tar ett urval tråkiga men bra sportskor, designar om dem, ger dem nya namn och säljer till olika grupper av människor som vill ha sin distinkta stil. Det ger marginella kostnadsökningar men mycket bättre lönsamhet. Ett förlag kan istället för att ha en månadstidning om sport starta flera tidningar ägnade olika sporter. På så sätt kan man ta ut högre annonspriser eftersom målgrupperna är tydligt identifierade.
  Talet om målgrupper går igen för public service, men här tillkommer ett annat vägande skäl - politisk anpassning. När helst en public service chef öppnar munnen talar han eller hon om mångfald, det gillar politiker för media är ett symboliskt viktigt område. Kan man som politiker inte ändra världen, kan man alltid ändra bilden av den. Den digitala tekniken ger varenda målgrupp möjlighet att få sändningstid. Och politikerna har därmed löst ett jämlikhetsproblem.
  Så varför vara emot?
  Jo, det oändliga antalet kanaler ger oändlig sändningstid alltså får sändarbolaget möjlighet att bryta mot den viktigaste av regler: att innehållet skall vara viktigt. Redaktionen för det här programmet har mer material än vad som får plats. Man får välja det viktigaste. Och det som sänds bildar en gemensam kunskapsbank. Vi delar information, alltså kan vi samtala med varandra. Och förhoppningsvis fatta beslut tillsammans.
  När varje grupp får sina, alltmer specialiserade tidskrifter och program, finns efter ett tag inte längre någon gemensam grund för samtalet. Och eftersom den digitala tekniken ger obegränsad sändningstid, eller som det numera heter, sändningsytor, gäller det att få fram många program. Allt får plats, kravet på relevans upphör. Media blir intellektuella kalhyggen, platta och utspridda.
  När alla har sin egen TV-kanal, sin egen blogg och hemsida är vi tillbaka vid tiden för franska revolutionen då hundratals tidningar startades under ett år. Tidningar på ett par sidor, totalt partiska.
  Den omtalade mångfalden ger varje minoritet möjlighet att odla sina egna intressen utan att konfronteras med andras världsbild. Därför är DAB-radio ett sätt att ge upp ambitionen att nå alla med samma information.
  Målgruppstänkande är modernt men knappast framsynt, för vår tids mediaproblem är inte att garantera mångfald - det fixar internet - utan att se till så att det uppstår ett samtal, inte bara en kör av solopratare som ylar mot cyberrymden.
  Regeringen har fattat beslut åt Sveriges Radio. Sveriges Television ska sända digitalt vilket sparar pengar. Men de viktiga valen återstår.
  Att privat TV nischar sig likt företag som säljer konsumtionsvaror är en sak. Men för public service gäller det att finna en annan strategi, att tro på att det väl formulerade och väl tänkta faktiskt kan nå många. Och faktiskt ändra världen en smula.

Mikael Timm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".