Danska författare mot rasism

”Det är på tiden vi säger ifrån”. Så löd rubriken över hela förstasidan på köpenhamnstidningen Politiken för några dagar sedan. Tolv av Danmarks mest namnkunniga författare gick till storms mot vad de menar är en tilltagande rasism i det danska samhället.
  Debatten har fortsatt under veckoslutet och författarprotesten sammanfaller med en rad andra kritiska inlägg om den allt mer hårdnande tonen i dansk invandrar- och flyktingdebatt.

”Medborgare av islamsk kultur- och trosbakgrund dras idag över en kam och får utstå hånfullheter för sin religion och kultur, nedvärderande och diskriminerande påståenden och osanna, kollektiva generaliseringar”. Också ifrån Folketingets talarstol.
  Så lät det i torsdags när tolv ledande danska författare -bland dem Klaus Rifbjerg, Suzanne Brögger, Hanne-Vibeke Holst, Kirsten Thorup och Carsten Jensen- gick till storms på en helsida mot alla dem som allmänt stöder den allt mer åtskruvade danska invadrarpolitiken och i synnerhet då Dansk Folkeparti.
  Motkommentarerna har blivit blev de väntade. Författarna, alla kända kulturradikaler, och tidningen Politiken tillhör sedan länge Dansk Folkepartis favoritfiender. ”Författarna vet inget om verkligheten”, sade t ex Peter Skaarup, en av partiideologerna. ”Vi tar däremot upp sånt folk snackar om vid middagsborden”.
  Den breda författarprotesten kan alltså tyckas ha resulterat i enbart ännu ett par ömsesidiga utfall på en redan väl etablerad debattfront. Men, samtidigt, oron över en allt mer vulgariserad debatt i Danmark har spridit sig under hösten. Också in i de opinionsläger som länge försvarat att den borgerliga statsministern Anders Fogh Rasmussen tagit Dansk Folkeparti som allierad. Konservativa Berlingske Tidende skrev t ex i lördags att ”det är dags att ta avstånd från Dansk Folkeparti”.
  Inför vecksolutet fick danska regeringen också påskrivet av Europarådet för att den inte motverkar den ökade intoleransen i det danska samhället kraftigt nog. Så betraktat verkar författarnas rop om att ”vi måste säga ifrån” att komma i precis rätt ögonblick för att få svallvågorna i dansk invandrarderbatt att resa sig ännu högre.

Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".