Terrorns ansikte i Spielbergs nya film

I morgon har Steven Spielbergs senaste storfilm premiär i USA, och det handlar om en minst sagt kontroversiell film. ”Munich” - eller München på svenska - handlar om Israels hämnd på dom palestinska terrorister som låg bakom ett attentat under OS i München 1972 där 11 israeler dödades.

Det är en film som redan före premiären har orsakat debatt och bråk, både i USA och i Israel. För när Steven Spielberg nu kommer med en ny storfilm, så väjer han inte för infekterade ämnen - israel/palestinakonflikten och terrorismens ansikte.

Vid Olympiska spelen i München 1972 tog den palestinska terrorgruppen Svarta September delar av den israeliska OS-truppen som gisslan. Ett misslyckat fritagningsförsök slutade med att 11 israeler dödades. Munich handlar om vad som hände sen; om hur ett israeliskt specialkommando fick i uppdrag att finna och döda en lång lista av terrorister.

Men, Spielberg får hård kritik för sitt sätt att skilldra terroristerna. Alldeles för empatiskt, tycker vissa. Inte i närheten av hur det går till i verkligenhten, säger en före detta anställd i Mossad - Isreals underrättelsetjänst. Så vek som en av medlemmarna i specielkommandot är, så agerar ingen i Mossad, säger han till nyhtesbyrån Reuters.

Spielberg själv har tagit hjälp av en av Ariel Sharons toppstrateger för att marknadföra filmen i Israel. Bland annat har den visats i privat visning för två av änkonra till OS-deltagarna som mördades 1972. En av änkorna säger till Reuters att hon inte alls tror att Speilberg vill skada Israel. Hade han velat göra det hade han tagit med händelsen när Israel i sin hämndaktion dödade en oskyldig marrokan i Norge 1973. Det hade verkligen skadat Israel, säger hon.

Och Spielberg är inte ensam om att just nu kritiseras för att skildra terrorister som inte helt igenom onda. I en annan storproduktion från Hoolywood - Syriana med George Cloony - visas på ett långt ifrån osympatiskt vis, hur en ung man blir självmordsbombare.

George Cloony säger till USA Today att det här är Hollywoods senaste sätt att reagera mot Irakkriget. Världen är inte svart-vit, säger Cloony, och det mest patriotiska man kan göra är att ifrågasätta regeringens politik.

Sara Stenholm

sara.stenholm@sr.se