Gisten men bedårande Austen

Storbritanniens egen romcom-drottning från förr Jane Austen - är aktuell igen. Nu filmas hennes roman ”Stolthet och fördom” av Joe Wright, med Keira Knightley och Matthew MacFadyen i huvudrollerna. Det gjordes en BBC-filmatisering i mitten av 90-talet och den blev en världssuccé och även det stora genombrottet för Colin Firth - som alltså spelade Mr Darcy. Den nya Darcy - Matthew MacFadyen har vi här i Sverige tidigare kunnat se i ett par brittiska deckare. Detta är den första långfilmsversionen som görs av romanen på över 65 år och filmen är inspelad på plats i England. Boken skrevs på tidigt 1800-tal, filmen utspelar sig i slutet av 1700-talet. Den sturska Elizabeth Bennet, en av fem giftasvuxna systrar, slits mellan hat och kärlek till den omåttligt rike men självupptagne mr Darcy. Allt medan hennes andra systrar också brottas med kärleken eller drömmen om kärleken och hennes allt mer hysteriska mor jagar runt i hemmet och inskärper det livsnödvändiga i att hitta en make.

Fru Bennet yr och flaxar så hårbanden flyger medan hennes sävlige make höjer på ett vitnade ögonbryn. Mellan dem står pojkflickan Elizabeth, med smutsig kjortelkant och uppror i blick. Hon vill inte gifta sig med den självgode pastor Collins - inte ens för att rädda hela syskonskaran från ruinens brant.

Historien - om den stolta, fritänkande Elizabeth som motvilligt förälskar sig i den trumpne, minst lika stolte, ack så godhjärtade och vansinnigt rike, herr Darcy - är välkänd för många. Det är en berättelse som kan bli både sockersöt och ironiskt blinkande och - föstås - vackert kostymförrådsuppiffad.

I Joe Wrights regissörshänder är det sena 1700-talets England sotsmutsigt och hönskacklande, lerigt och lite gistet. Muslinklänningarna lite mindre flådiga och håruppsättningarna enklare och ser man inte till och med små kvisslor på en haka eller kind! Det gillar jag, precis som jag är rätt svag för hans å andra sidan rätt romantiserande naturfoton. Dimma och regndis över ängar och nejder - rena Turnermålningarna. Kärlekstrasslet mellan Darcy och Lizzy är precis så där taffligt och trånande.
Stolthet möter fördom - kärleken vinner. Här finns inte mycket till överraskningar - skådespelet är impeccable - oklanderligt - rakt igenom och att Jane Austen kunde skriva är ju ingen nyhet. Det är helt enkelt trivsamt bedårande - ända till en minst sagt pastischig ”äntligen får vi varandra-scen” på slutet. Men den kan ni väl blunda er igenom!

Elin Claeson


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".