Rooseum räddat

Framtiden för den privata konsthallen Rooseum i Malmö har länge varit hotad. Men nu säkras ekonomin genom att kommunens kulturnämnd tar över ansvaret för verksamheten. Det innebär också att den stiftelse som hittills drivit museet löses upp.

Rooseums anslag har räckt till max två utställningar per år och man har därför tvingats hålla stängt delar av året. I oktober sa kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu till Kulturnytt att alternativet till att lägga ner Rooseum vore att fortsätta driva museet med lägre ambitionsnivå än tidigare. Men Pelle Svensson förnekar att ambitionerna nu kommer att sänkas.

I vilken form Rooseum kommer att leva vidare är inte klart än. Det kan bli helt i kommunens regi eller genom samarbete med en fristående aktör. Vem eller vilka vill inte Pelle Svensson uttala sig om än, men han önskar sig en dialog med dem som hörts i debatten om museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".