Slottstjärnorna - dokusåpornas ryska kaviar?

Ikväll (11 januari 2006) går sista avsnittet av ... Ja, är det en dokusåpa - ”Stjärnorna på slottet”? Den har i alla fall fått rubriker precis som de mer lågt stående kusinerna Big Brother och Paradise Hotel. Att detta var tänkt som dokusåpornas ryska kaviar var rätt uppenbart med tanke på den extrema högre ståndsmiljön och de fem eleganta stjärnorna.

Gunnar Bolin har tittat:

Här kan man höra hur dödstrist smalltalk är när det blåses upp till l tv underhållning.

För, kära hjärtanes, Sven Bertil Taubes frukostvanor och Maud Adams vardagsliv i Los Angeles, Mona Malms och Peter Harrysons trivsamma gosande om ditt och datt, vem bryr sig? Jag är en stor vän av skitsnack, d.v.s. småprat om lite det ena och det andra. Men inget är så svårt att göra dramatik av man måste ju stilisera babblet om det ska väcka intresse, det vardagliga småskämtandet är, bara.. nej jag vill inte.

Så guskelov för ärkeknölen Börje Ahlstedt som ställer sig in hos Sven Bertil och Maud Adams och som inte missar ett tillfälle att trakassera Peter Harrysson. Vi känner alla typen, den som är för god för småprat och kollektiva övningar, den som kort och gott inte gör sig på middagsbjudningar för att han eller hon tror att det är yyytligt med skitsnack. Det är de inte, men tråkigt som TV-underhållning. Nu gjorde Börje Ahlstedt ett avsnitt till ett kul psykodrama, men fem timmar? Det är bara att hoppas att kommande gäster säger som Börje Ahlstedt om de blir tillfrågade framöver: Nej aldrig i helvete, skulle jag säga. 

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".