Mazetti - nytt kulturhus i Malmö

Den 3 februari öppnas Malmös nya kulturhus i den gamla Mazettifabriken på Bergsgatan. Under ett och samma tak kommer det där att, bland annat, finnas två dansstudior, en utställningslokal och två scener. Här ska det fria kulturlivet hålla till. Och den största delen av huset kommer föreningen Inkonst ha hand om. 

David Richter besökte Kulturhuset Mazetti, som samlingsnamnet kommer att vara.

Fortfarande snickras och putsas det i lokalerna. Det är bråttom om några veckor måste allt vara klart.

Inkonst får ansvar för en mindre konsertlokal och en större gästspelsscen med plats för 300 åskådare och själv säger man att man ska bjuda på ett kulturellt utbud som fyller glappet mellan de stora institutionerna och de kommersiella aktörerna. Men också nå nya grupper i Malmö. Natik Awayes är konstnärlig ledare.

Utbudet ska vara brett. Dansklubbar för de unga, barnbio för de allra minsta, litteraturklubbar, diskussionskvällar, konserter och marknader för oetablerade designers står på programmet i vår. Målet är att nå alla åldersgrupper vilket man är väl medveten om är en ganska vanlig ambition för kulturhus, men som kanske inte alltid slagit så väl ut.

Riktigt nöjd är man inte för även om Malmö stad satsat många miljoner på stora lokaler har inte verksamhetsbidraget vuxit tillräckligt. 3 miljoner per år skulle behövas säger Natik Awayes. Man fick 1.6. Men det hindrar inte att man gjort en stor satsning på teater, 10 gästande uppsättningar har bokats in under våren. Det har nämligen inte funnits någon riktig gästspelsscen i Malmö tidigare säger teaterproducenten Ann Wallberg.

(En fullständig version av reportaget får man genom att lyssna.)

David Richter

david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".