Birgit Nilsson har avlidit

Världssopranen Birgit Nilsson har avlidit 87 år gammal.

Hon lyckades bli en av operavärldens allra största med sin sång och älskades av många. Trots de stora rollerna, på de stora scenerna förblev hon folkkär och inte någon klassisk diva. Dessutom var hon så rolig att Svenska Humorförbundet prisade henne.

Birgit Nilsson debuterade 1946 som Agathe i Webers Friskytten. Hennes karriär tog fart med rollen som Lady Macbeth i Verdioperan Macbeth och hon fick mängder med engagemang. 1959 debuterade hon på Metropolitan i New York och därmed låg världen för hennes fötter.

Det sista offentliga framträdandet gjorde hon 1984 efter över 40 år på operascenen.

I Kulturnytt (12/1) minns Stefan Johansson, chefsdramaturg på Kungliga Operan, samt Kulturnytts Per Feltzin Birgit Nilsson och hennes storhet som konstnär.

OBS! Kulturredaktionen sänder ett specialinsatt program av Stefan Johansson om Birgit Nilsson på söndag 15/1 kl. 16.03.

I P2 förändrar man också programtablån och sätter in nya program om Birgit Nilsson - bland annat Wagners Tristan och Isolde på lördag kväll (14/1) och ett Operadags den 20 januari 12.30 ägnas helt och hållet åt sångerskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".