Hoşçakal, Merhaba!

Efter 29 år i etern sänder Sveriges Radios turkiska redaktion Merhaba sitt sista program, i morgon lördag (14 januari). Radioledningen har fattat det omdiskuterade beslutet som innebär slutet för nyheter, reportage och debatt på turkiska för de omkring 100 000 personer i Sverige som kan språket.

I Merhabas näst sista sändning, i tisdags, satsade man på en retrospektiv över programmets historia. En genomgång som också ger inblick i svensk-turkarnas historia och angelägenheter i Sverige.
  Merhaba tecknade, med ett infrånperspektiv, berättelsen om att etablera sig i ett nytt land. Om händerna som var med och byggde den svenska välfärden, om dem som tvingades fly hit och dem som kom för kärleks skull.
  Det var också berättelsen om mig, deras barn, och tusentals andra som växt upp med fötterna rotade i två hemländer. En del av Sveriges historia och samtid.
  I 28 år har programmet för många varit en port in i Sverige på turkiska, och samtidigt en svensk länk tillbaka till Turkiet.
  På lördag stängs den den porten.
  Hoşçakal, Merhaba.

Ülkü Holago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".