Filmcensur i Indonesien

I Indien har en bok om en historisk krigshjälte förbjudits och i Indonesien stoppades nyligen tre filmer om Östtimor. Filmerna - två dokumentärer och en animerad film - skildrar Indonesiens ockupation av Östtimor och våldet i samband med självständighetskampen. De skulle ha visats på en filmfestival i Jakarta men förbjöds i sista stund med motiveringen att de skulle riva upp gamla sår.

Den singaporbaserade regissören James Leong, som gjort en av dokumentärerna, säger att han är besviken. I stället planerar han nu att åka till Östtimor för att visa sin film i byar där det fortfarande råder spänningar mellan dem som är för och emot självständigheten.
Efter diktatorn Suhartos fall har det blivit sällsynt att filmer förbjuds i Indonesien, även om censorn ibland beordrar att klipp görs. Indonesiens filmcensor säger nu att filmskaparna är välkomna att lämna in sina filmer igen för en ny prövning.
Här i Indien rasar ett annat censurbråk, fast här gäller det en bok. Det är en amerikansk religionsforskare som skrivit sin andra studie om en gammal indisk krigarkung, Shivaji, som för övrigt gett namn till flygplatsen i Mumbai, före detta Bombay.
Forskaren James Laine skriver i boken att Shivaji led av ett oidipuskomplex. Inte särskilt hård kritik kan man tycka, men hindunationalister är ursinniga, och de fick delstaten Maharashtra att snabbt förbjuda försäljning av boken. Det är andra gången James Laine är i blåsväder i Indien, för några år sedan skrev han sin första historiska studie av Shivaji, med undertiteln Hindukungen i islamiska Indien. Den gången förstördes ett bibliotek nära Mumbai där Laine bedrivit mycket av sin forskning, det var arga aktivister som inte gillade en formulering i boken om Shivajis föräldrar.
I indiska tidningar och TV-debatter diskuteras nu om det var rätt eller fel att förbjuda boken. En del debattörer säger att det var lika rätt som när en av Salman Rushdies böcker förbjöds för att inte provocera muslimer, med skillnaden att det nu är hinduiska aktivister som är förargade. Andra säger att den här typen av censur gröper ur yttrandefriheten och därmed också demokratin.

                                                                  Nils Horner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".