Norrbottensteaterns succerecept

Rubrikerna om ett Norrbottensteatern i kris var många för några år sedan. När teaterchefen Erik Kiviniemi igår kallade till presskonferens kunde han konstatera att vinden har vänt sen han tillträdde. Publiken strömmar till teatern som aldrig förr, den har ökat med 178% sedan 2003 och biljettintäkterna står numera för 20% av budgeten. Styrelsen är nöjd, alla politiker är nöjda - ja, alla verkar så nöjda att man undrar var den berömda hunden är begraven? Kerstin Wixe kommenterar.

Hur kommer det sig att publiksuccér samtidigt ofta betyder gammaldags kvinnosyn?

Musikalen Sugar var Norrbottensteaterns stora satsningen under hösten: ren och skär underhållning, uråldrig i sin kvinnosyn - men publiken kom - och publiken kom också till ”Populärmusik från Vittula” baserad på Mikael Niemis roman-succé.

Så vad händer nu när de värsta kriserna på Norrbottensteatern, tycks vara över? Vårens storsatsning är Staffan Westerbergs ”Storgatan”, en Las Vegas-show i Luleå-tappning med Westerberg själv på scenen. Det brukar bli bra och det brukar också bli lokalt förankrat eftersom det är så Staffan Westerberg ofta arbetar. ”Lokalt förankrat” är just teaterchefen Erik Kiviniemis nyckelord när det gäller framtiden. Lokalt förankrade dramatiker som Mikael Niemi och David Vikgren kommer båda med nyskrivna pjäser på Norrbottens teatern i höst. Lägg därtill en 50-talsklassiker under våren Arthur Millers ”En handelsresandes död”.

Mycket män blir det tänker jag när jag ser den kommande repertoaren. Tove Alsterdal med nyskrivna pjäsen Packa Packa, känns som ett kvinnligt alibi. Men med tanke på att man letar ny publik så kanske detta är helt rätt? Det är kvinnorna som brukar gå på teater och denna manligt potenta satsning kanske kan få dit också de norrbottniska männen?

Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".