Stiltje i Storm

Storm är en film som låtit tala om sig långt innan den kom till premiär. Den är gjord av paret Måns Mårlind och Björn Stein, de har tidigare bl.a. regisserat TV-serierna Spung och ”De drabbade”.

Eva Röse är Låva jo, så heter hon ett slags godhetsväsen som hemsöker Donny bra spelad av Eric Rricsson. Donny är en cool kille som inte låter några känslor tränga igenom det ironiska pansar han byggt upp, han frilansar för Nöjesguiden, han bor i en stad som väl ska vara Stockholm men som i sitt utstuderade blåsvarta nattljus kunde vara vilken thrillerschablonstad som helst.

Detsamma gäller Donnys hem, så där vagt sciencefiction färgat med mörka väggar och lampor som sprider ett otrivselns grönsjuka ljus.

Storm är en blandning av skräckthriller, data spel och nån sorts light Susanne Ostensk psykoanalytisk uppgörelse.

Donny hemsöks som sagt var av godhetsaposteln Lova men också av den del av honom, eller möjligen oss alla, som inte är så god ondskan spelas av Jonas Karlsson. Eva Röse är en Lara Croftlik genomgympad muskelkvinna som gärna går ner i brygga mellan laserstrålar, medan Jonas Karlsson föredrar att framträda mer lågmält, hans djävulskhet visas främst med hjälp av svart ögonskugga och lite underjordsvrål.

Storm pendlar rent bokstavligen mellan serietidningsestetik, Matrixaction och svidande barndsomsuppgörelser men den blir tyvärr mest häpnadsväckande fånig. Den klarar vare sig av att vara streetsmart och samtida, som när Donny får kommentera sig själv i sitt barhängsliv, eller att vara spännade action som när en evighetslångdistanslöpande Eva Röse rusar i något sorts kloaksystem eller gripande barndomsskildring som när Donny släpps ner i tonårshelvetets Vänersborg. Stein och Mårlind är bildbegåvade och de kan berätta en historia men de har inget att säga, på pappret är de 35 på filmduken max 17, i Spung jobbade de med andras manus, de behövs nog fler inblandade även nästa gång.

GUNNAR BOLIN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".