Turkiska kommentarer kring Pamuk

Läser man kommentarerna kring det nedlagda åtalet mot författaren Orhan Pamuk verkar alla eniga att det hela handlar om att landets regering vill tillfredställa EU inför väntande medlemsförhandlingar. Samtidigt fortsätter debatten om vad turkiska intellektuella får säga eller inte.

I Turkish Daily News skriver författaren Elif Safak. Han kommenterar bittert västerländsk Turkiet-rapportering i allmänhet och västs förhållande till turkiska författare i synnerhet. Safak har själv hamnat på en lista över förtryckta författare, tillsammans med bland andra Orhan Pamuk. Listan publicerades i den italienska tidningen Corriera della Sera och är, enligt Safak, felaktig. Men publiceringen har gjort att hon nu blivit ifrågasatt och fått nya fiender.

Safak skriver att västerländska medier nästan alltid förenklar och generaliserar för att de inte förstår komplexiteten i det turkiska samhället. Å andra sidan, skriver hon, får man inte blunda för att vissa människor i Turkiet anser att intellektuella som kritiserar landet är potentiella förrädare. Det är en mycket olycklig kombination av förhållningssätt menar Elif Safak. Detta i Turkish Daily News.

I samma tidning publiceras också en intervju med litteraturkritikern och kolumnisten Zeki Coskun som menar att de intellektuella i Turkiet måste fråga sig varför de tror sig ha sån stor inverkan på samhällsutvecklingen. Det finns ett glapp mellan de som uttalar sig i massmedia, skriver artiklar och debattinlägg och de som faktiskt köper tillexempel Orhan Pamuks böcker och på så sätt påverkar opinionen, menar han. Åtalet mot Pamuk är ett Damoclessvärd som hänger över allas våra huvuden - över hela vårt samhällsliv säger kritikern Zeki Coskun.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".