Norsk meteorkonst i Malmö

Det är inte vanligt att konsten hamnar på tidningarnas framsidor, men ett storslaget projekt utanför Stavanger har varit en följetong i norska tidningar de senaste åren och veckorna. Den norske konstnären Jone Kvie står bakom konsten och det ursprungliga projektet var att fästa tre fjorton meter stora meteorskulpturer på en bergsida i Lysefjorden inför Stavangers kulturhuvudstadsår 2008. Nu har det ersatts med ett annat projekt med EN meteor på en mindre klippa INNE i Stavanger. Till midsommar är det tänkt att verket ska sitta på plats.

Men Jone Kvie är mer än meteorskulptör, och nu har hans första separatutställning i Sverige öppnat. Kvie bor i Malmö och det är där, på Elastic som han ställer ut.

Tor Billgren har sett utställningen och menar bland annat att en rymdhjälm som finns där är ”det finaste, mest poetiska och hisnande verk någon sett.”

(Sänd 8.54 och 13.05 26 januari 2006)

(Jone Kvies utställning på Elastic i Malmö visas där fram till den 11 mars, med avbrott för första helgen i februari, då den visas på Konstakademin i Stockholm under evenemanget Market. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".