Solidariskt Guldbaggeregn

Det blev inte som förhandstipsen lovade - varken Björn Runge eller Josef Fares kammade hem mängder av kantiga baggar, istället delades de 14 priserna vid måndagens Guldbaggegala solidariskt mellan nästan lika många filmer.

Den TV-sända galan presenterades av Lena Endre som bytte klänningar nästan lika ofta som publiken tvångsapplåderade. Och när det kom till tacktalen visade Maria Lundqvist, som vann för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Den bästa av mödrar, var skåpet ska stå genom en tungvrickningssång och ett väl förberett tal som lyckades vara både roligt och sentimentalt.

Läs Gunnar Bolins kommentar:

Som TV-program betraktat liknar Guldbaggegalan en VM-final i bandy som försöker påminna om en VM-final i fotboll. En liten regional övning i ett undanskymt land i norra Europa som gör allt vad den kan för att likna den där största, så att säga orginalövningen, i Hollywood. Och Sveriges Television tar i, varje fotograf, scenograf och klänningssömmerska i västra Sverige har haft full sysselsättning de senaste månaderna. Manusförfattarna däremot, de måste tagits in i fredags och Lena Endre behövde nån halvtimme innan hon blev varm i kläderna, men då kom det också några vassa repliker. Men inte får Galan några TV-priser - det är snyggt och långtråkigt.

2005 var också ett riktigt mellanår för svensk film, en hel del bra filmer men inga fantastiska, och därför blev det heller inte någon stor vinnare - några juryval var rejäla kompromisser. Jag menar; Krister Henriksson är ju aldrig dålig, men just för denna film? Tveksamt. Samma med Ghita Nörby.

Och det här problemet med den stora juryn där snart sagt varje aspekt av branschen är representerad gör att - vinner det gör den som alla kan enas kring:

Zozo?

”Nja, är det inte larvigt med talande kycklingar?”

Mun mot mun?

”Tja, är det inte i svartaste laget?”

Ninas resa?

”Det är en film att enas kring ett vanligt svenskt filmår!”

Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".