En överlevnadsdagbok

Marcus Gutavsson romandebuterar med en historia om anpassning  till sina levndasvillkor.

En tiger berättar om sitt liv. Inga mesiga förklaringar utan bara rakt på: Här har vi en tiger och nu ger han sin version. Visst finns det människor också men de skildras med nya ögon, deras handlingar är av naturliga skäl inte helt begripliga eftersom tigern är en tiger med begränsad kunskap om den mänskliga naturen. Detta främlingsskap i blicken gör människorna mer trovärdiga. Sådan är litteraturen för mycket begriplighet gör den slö och ointressant. Men när sammanhangen måste uppstå i läsarnas huvud, ja då är den värd att läsa! Boken har titeln En överlevnadsdagbok och överlevnad sammanfattar bokens handling och filosofiska diskussion. Hela tiden visar tigern prov på anpassning för att klara sig. Den vänjer sig vid buren och blir fäst vid djurtämjaren Ricardo. Så är även människan, vi vänjer oss vid det ena och andra och vi upptas ofta av tankar på om anpassningen är bra eller dålig. Är djuret likt mig tänker jag också. Läser jag en fabel? Förmodligen.

Jag har bara en invändning och det är att Marcus Gustavsson driver tigerblicken ett steg för långt. I slutet av bokens första del råkar djuret ut för en olycka och fast jag har läst det partiet flera gånger förstår jag inte vad som händer. På något sätt blir tigern blivit förvandlad. I del två är han mindre och möjlig att lyfta. Det går också att tolka det hela som han blivit en hamster. Men jag kan inte låta bli att om och om igen undra hur det har gått till. Har han själavandrat, eller känner sig tigern bara förminskad av all kamp för överlevnad? Men det gör inte så mycket. Marcus Gustavsson har mer att komma med än de flesta andra eftersom han vågar gå till attack utan att ängslas för om det skall bli normalt eller inte.

Louise Epstein

louise.epstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".