Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Muhammed och Kulturkampen

Publicerat torsdag 2 februari 2006 kl 08.48

Danmark har de senaste dagarna hamnat i skärningspunkten mellan öst och väst. Mitt i - som den kallats - ”kampen mellan civilisationer.”
  Och en klyfta större än Grand Canyon, mellan den den västerländska människan och den muslimska världen, det tycker sig i alla fall Jyllands-Postens chefredaktör Carsten Juste ha upptäckt, i en intervju i Dagens Nyheter idag. Och den lär väl knappast krympa, nu när tidningar i hela Europa valt att publicera de kontroversiella teckningarna av profeten Muhammed - till stöd för Jyllands-Posten och yttrandefrihetens princip. Samtidigt som det fortsätter att demonstreras, brännas danska flaggor och protesteras i stora delar av den muslimska världen.
  Men egentligen har alltsammans sitt ursprung i ett hundraårigt gräl mellan bönder och intellektuella i Danmark, konstaterar vår korrespondent i Köpenhamn, Bengt Lindroth.

KÖPENHAMN. Ja, om någon inte redan förstått det, så behöver han eller hon bara läsa debatt- eller kultursidorna i de danska dagstidningarna igår och idag och förhållandet står kristallklart.
  Tolkningarna av yttrandefrihetens bud vad angår Jyllands-Postens muhammedteckningar bildar precis samma mönster som i den klassiska, s.k kuturkampen i Danmark mellan kulturradikaler, företrädesvis i Köpenhamn, och konservativa, företrädesvis på t.ex Jylland.
  I en krönika i gårdagens Politiken i Köpenhamn åberopade bibliotekarien Nils Bredsdorff rent av kulturradikalismens anfader på 1800-talet, Georg Brandes, i sin kritik av stämningarna bakom muhammedteckningarna. I Jyllands-Posten skrev kulturradikalismens svurne fiende, författaren Lars Hedegaard om att den här veckan har ”Demokratin fallit på knä”. Danmark ber om ursäkt för ytttrandefriheten.
    Mönstret upprepas nu på torsdagsmorgonen. Jyllands-Posten innehåller t.ex teaterchefen Torben Dahls försvar för att ”få riva ned religiös makt...annars hamnar vi tillbaka i den mörka medeltiden”. Politikens kulturbilaga innehåller dels en intervju med veteranen och författaren Niels Barfoed som konstaterar att också ”den fria världen är full av självcensur”, dels en lång betraktelse över kulturkampens hela historia och hur dagens danska regering, vägledd av sin kulturkonservatism, hamnat i knät på USA och därmed i Irakkriget och som en följd av det in i bråken om muhammedteckningarna.
  Så är det inte en lustig tanke? Att veckans sammandrabbningar mellan väst och uppretade muslimer egentligen är en utlöpare av det förra sekelskiftets strider mellan konservativa bönder på danska landsbygden och moderna intellektuella i Köpenhamn. 

Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".