Indisk konstnär i konflikt med hinduer

Kontroversen kring Muhammed-teckningarna rasar vidare. Men det är förstås inte bara muslimer som känner vrede över olika konstnärliga uttryck. Indiens mest kände konstnär är nu föremål för en rättslig utredning efter att hinduiska aktivister polisanmält honom.

Den indiske konstnären Maqbool Fida Husains senaste målning föreställer ”Moder Indien”, en barbröstad moder vars kropp motsvarar Indiens kartbild, med namn på större städer markerade. Tavlan skulle ha sålts på auktion för att gynna jordbävningsoffer men har nu dragits tillbaka. Polisen i Mumbai (före detta Bombay) utreder om konstnären hädat. Hinduaktivisterna som anmält honom kräver att Husain genast arresteras, de tycker tavlan är stötande,och på flera håll i Indien hålls demonstrationer mot honom.

Den 90-årige M F Husain, känd för att alltid gå barfota, är Indiens kanske mest framgångsrike konstnär. För ett par år sedan fick han motsvarande 150 miljoner kronor av en rik affärsman för att måla honom 100 tavlor.

Hinduaktivister har i många år irriterat sig på M F Husain, som är muslim, detta för att han ofta målat hinduiska gudar och gudinnor utan kläder. Han har polisanmälts hundratals gånger, och aktivister har attackerat hans studio i Mumbai. Ibland har Indiens premiärminister fått ingripa för att hjälpa honom ur någon knipa. Husain och andra moderna indiska konstnärer uppmärksammas alltmer internationellt. Förra året sålde Christies i New York modern indisk konst för ett rekordbelopp, nästan 4 miljoner dollar vid en auktion.

                                                Nils Horner, Karachi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".