Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vem tar ställning för ryska PEN?

Publicerat torsdag 9 februari 2006 kl 10.45

Ett exempel på hur konst kan uppröra religiösa känslor är reaktionerna på en utställning på Sakharovmuseet i Moskva. 2005 dömdes två personer i museets ledning till böter för att ”skapat hat och förudmjukat kristna”. En dom som hårt kritiserades av, bland andra, den ryska avdelningen av PEN-klubben.

Nu är det dock PEN-klubbens tur att hamna i konflikt med rysk rättvisa. Ryska skattemyndigheten kräver PEN-klubben på utebliven fastighetsskatt trots att organisationen har ett avtal som befriar den från sådan. Och många bedömare menar att anklagelserna mot ryska PEN ligger helt i linje med den nya lag i Ryssland som begränsar friheten för de icke-statliga organisationerna. Kulturnytts Fredrik Wadström vill dra linjen längre tillbaka.

Ryska PEN-klubben har länge varit skarpt kritisk mot yttrandefrihetsinskränkningar i Ryssland. Dessutom har kritiken från PEN varit ovanligt välformulerad. Ett exempel är klubbens stöd till Sakharov-museet i samband med åtalet mot utställningen ”Varning, religion!”. Vernissage hölls i Moskva januari 2003 och visade samtida verk av ett 30-tal konstnärer från det forna Sovjetunionen. Många av verken hade en kritisk udd mot kristendomen, inte minst den rysk-ortodoxa läran. Fyra dagar efter vernissagen vandaliserades utställningen av en grupp ungdomar som också sprejade hatiska slagord över konstverken. Rättsprocessen som följde fick stor internationell uppmärksamhet eftersom det inte var vandalerna som ställdes inför domstol utan Sakharovmuseets chef och ett par medarbetare. Domen föll våren 2005 och två av de åtalade fick 25 000 kronor i böter vardera, en hisnande summa i ett låglöneland som Ryssland men ändå mildare än de flera år i fängelse som det kunde ha blivit.

Det var många som skrev öppna protestbrev till ryska myndigheter inför rättegången och av de jag läst är ryska PEN-klubbens det allra bästa. Kort och kärnfullt, analytiskt glasklart och med referenser till det ryska kulturarvet. Till och med poetiskt. Slutraden lyder: ”Vi skulle gärna vilja att domstolsutslaget inte kastade sin skugga över vårt lands prestige och inte återigen leder till ett hårdare samhälle”.

Det uppropet för yttrandefrihet hade varit något att ta ställning för i till exempel danska, norska, franska och svenska medier. Ryska PEN hade kunnat behöva vårt tydliga stöd i samband med konstbråket i Moskva. Då hade organisationen kanske inte varit lika utsatt idag.

                                                        Fredrik Wadström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".