Falska Mohammedrykten i Moskva

I Moskva har det den sista tiden ryktats att Mohammedkarikatyrerna ska ställas ut på museum. Och inte vilket museum som helst, utan det som tillägnats kärnfysikern och dissidenten Andrej Sacharov - och vars ledning nyligen ställdes inför rätta och dömdes för att ha hädat den kristna tron i en konstutställning.
  Men ryktena är alltigenom falska, och bara ytterligare ett försök att tysta en självständig röst i dagens Ryssland - det säger Sacharovmuseets chef Jurij Samudorov - vars kommande utställning handlar om politiska fångar.

MOSKVA. ”Det är en provokation och desinformation. Deras mål är att förhindra vår planerade utställning”, säger Jurij Samodorov och visar frimärken med bilder av politiska fångar i modern tid.  
  Där finns både de välkända som sitter i fängelse nu, som Yukosgrundarna Khodorkovskij och Lebedev och fd FSB agenten Trepasjin, och sådana som tidigare suttit som marinofficeren och miljökämpen Nikitin. Men också mindre välkända ryska muslimer, som anklagas för terrorism eller för stöd till terrorister.
  Frimärkena har tryckts upp för att ingå i utställningen om politiska fångar i modern rysk tid, dvs de senaste tio åren. Frimärken för att det brukar vara ett lands sätt att hylla förtjänta medborgare. Här är det utställarnas sätt att ge dem som de anser dömda av politiska skäl uppmärksamhet.
- Vi skrev på en överenskommelse om utställningen av politiska fångar i december. Det är Helsingforskommittén, Memorial och andra människorrättsorganisationer. Men i tidningar påstås att vi ska ställa ut de danska Mohammedkarikatyrerna, fortsätter Samudorov. Han har almanackan fullplanerad av utställningar fram till september och ingen av dessa handlar om Mohammed. Som Samudorov ser det är det starka krafter bakom ryktesspridningen, krafter som vill stoppa museets utställning.
- Mekanismen är väldigt enkel, det såg vi redan då 2003 vid utställningen ”Varning - religion”. Det blir en omvänd skuld och bevisbörda, domstolen gjorde oss skyldiga till att ha hetsat mot en stor grupp ultraortodoxa, trots att de var de som vandaliserade vår utställning då. Så blev vi skyldiga, i en slags omvänd bevisföring. Samma sak är det risk för nu, vi påstås hetsa mot islam och då kan domstolen besluta att stoppa vår utställning trots att den inte ens handlar om islam, för att den riskerar så split mellan religiösa grupper.

Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".