Peter Haber på drift

”Små mirakel och stora” är en film regisserad av Jon Lindström som tidigare gjort bland annat ”Drömmen om Rita” och ”Järngänget” och TV-serier som ”Fiendens fiende” och ”Emma Åklagare”. Jenny Teleman har sett ”Små mirakel och stora”.

En mycket högtidlig man som heter Per, spelad av Peter Haber, bor i en gammal järnvägstunnel i Stockholm. Han är hemlös. smutsig. och supen. Och samlar burkar.

Den här situationen har han hamnat i av ovanligt komplicerade skäl ska det visa sig. En förskingrad släktgård spelar in, en sviken broder och ohyggliga missförstånd. Av olika anledningar ger sig Per iväg till Skåne, för att reda upp alltihop. Med sig har han en papperskasse full av pengar. Som han tappar bort hela tiden.Och filmen. Som nu övergår till en så kallad symbolladdad road movie.

Ety en trasig änglalik ung flicka Amanda Renberg följer såklart med på färden, han möter främmande människor mitt på tomma vägar och mitt på kyrkogårdar och pratar buttert med dem om döden och ansvar och pappor.

Flickan som också hon kommer bort väldigt ofta får honom dock att se livet på ett nytt sätt. Sen hamnar dom två i... Kristiania där Tuva Novotny naturligtvis sitter och spelar gitarr. Sen träffar han Janne Loffe Carlsson. Sen tappar han pengarna en sista gång. Och möter havet.

I tunneln där i början bodde Peter Haber med en finsk vän kallad Ollie. Deras råkalla rosita doftande vardag där bland soporna, var inte alls särsklit högtidlig. Dom verkade älska varandra, bland fimparna. Ollie blev jag lite intresserad av. Han dog 10 minuter in i filmen.

                                                        Jenny Teleman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".