Guldbjörn till Winterbottom?

Just nu pågår den 56:e internationella filmfestivalen i Berlin för fullt, den nästa största så kallade A-filmfestivalen i Europa efter Cannes. Men sedan nya chefen Dieter Koslick tog över för 5 år sedan har man trappat upp ”tävlingen” om vilken filmfestival som är viktigast och bäst i Europa, och i år har man, för första gången, en riktigt stor del av den amerikanska filmmarknaden på plats i Berlin - en prestigevinst för festivalen.

Här visas cirka 360 filmer från hela världen, från spektakulär Hollywoodthriller som ”Syriana” med George Clooney, till lågmäld bosnisk film om efterkrigstid i Sarajevo. Det är också ovanligt  många tyska filmer, men för en gångs skull inte så mycket franska, som annars i Berlin.

I tysk media hoppas man att ”Elementarpartiklarna” ska kunna kamma hem Guldbjörnen, det är film av Oskar Roehler som bygger på Michel Houellebecqs roman. Och danska reportrar tror på ”En soap” av Pernille Fischer Christensen.

Men den film som seglat upp i topp i Guldbjörnsdiskussionen är den brittiske regissören Michael Winterbottoms ”The Road to Guantanmo”. Den amerikanska branchtidningen Variety skriver att Winterbottom gjort för Berlin det Michael Moore gjorde för Cannes: injicerat en dos adrenalin.

Hör Ingela Broviks rapport från Berlin i Kulturnytt 13.05, 16/2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".