Bonnard i Paris

I Paris har Moderna Muséet slagit upp portarna igen efter två års renovering. Och man inviger med en av 1900-talets stora konstnärer, Pierre Bonnard. Alice Petrén har varit på den välbesökta utställningen som pågår till den 7 maj.

Vi har stått i kö i minst en timme, säger Zina och Caroline med en lätt suck. Kön ringlar sig lång in till utställningen med Pierre Bonnard och hans 90 målningar, fotografier och skissböcker. Hans konst har inte visats här på 22 år och drar nu 5.000-6.000 besökare per dag.

Paris borgmästare Bertrand Delanoë sa vid invigningen att Bonnard var ett självklart val för det uppfräschade muséet från 1930-talet, som en föregångare till modernismen, medan tidningen Le Monde kallar Bonnard postimpressionist, som alltid fått halvljumma omdömen.

För den svenska konstnären Karin Lewin med ateljé i Paris är det en enastående händelse, Bonnard är en av de riktigt stora, tycker hon. Och publiken verkar mer än nöjd.

Det är verkligen vackert med kontrasterna mellan de varma färgerna och de kalla, säger Benedicte Bonnet, och tittar intensivt på tavlan Spisen. Kompositionen är spännande. Och jag gillar de stora formaten.

Åtminstone ett dussin av tavlorna föreställer Bonnards hustru i badkaret, grönblått genomskinligt vatten och en utsträckt naken kvinnokropp. De känns besläktade med verk av Klimt och lite japanskt. Här är naket i olika ljus, varmt och kallt, vardagsmotiv fångade med ett lugn, natur i mättade färger, stilleben och interiörer. Färgerna är livfulla och på samma gång harmoniska och varma. Motiven inger stillhet, vilsamhet och inspiration.

Tavlorna har lånats in från bland annat USA och Ryssland. Invändningen kan möjligen vara att muséet känns lite trångt för de stora motiven. Bonnards verk kräver ytor även för åskådaren för att avnjutas fullt ut.

Alice Petrén

alice.petren@sr.se