Turkisk film om Irak väcker känslor i Tyskland

I Tyskland har den turkiska actionfilmen ”Irak - vargarnas dal” väckt starka känslor. Filmen skildrar amerikanska soldater som onda och kristna och den går för fulla hus i såväl Turkiet som i invandrarområden i Tyskland. Bayerns ministerpresident Edmund Stoiber kräver nu att filmen tas bort från biograferna med motiveringen att den är rasistisk, antisemitisk och bidrar till konflikten mellan muslimer och kristna. Och på kultursidorna debatteras filmens antiamerikanism och det jubel den får i biomökret.

Jo, publiken applåderar även på den föreställning som jag besöker- biografen ligger invandrartäta Wedding i Berlin - men de klappar inte lika mycket som när tyska medier besökt biograferna, då har ungdomar ropat allah är stor när en amerikan skjuts.

I filmen, Irak - vargarnas dal, är budskapet enkelt och rakt. Den onde heter Sam Marchall, han är djupt kristen liksom hans idol George Bush och han leder ett kompani amerikanska soldater i norra Irak. De skjuter ihjäl små barn och mördar godtyckligt i sin jakt på terrorister. De ställer också medvetet olika etniska grupper mot varandra - shia, sunni och kurder - för att i slutändan få kontroll över oljan.

Det råder inget tvivel om att Sam Marchall i filmen förkroppligar USA och under sitt korståg uttalar han sig nedvärderande om muslimer. I filmen varvas även scener från Abu Ghurajbfängelset med transplantationer av organ, som utförs av en judisk läkare. Organen läggs i kylväskor med tydliga adresslappar, London, New York, Tel Aviv.

Mot allt detta västerländska onda står en turkisk agent. Han har moral och känslor, han bär på värderingar och heder.

- Jag är inte politiker, är jag rätt och slätt turk, säger han i en scen där den nationalistiska prosan luktar svavel.

Filmen är den dyraste filmproduktionen någonsin i Turkiet och där är den en superhit. Flera miljoner har sett den och även i Tyskland går den för fulla hus. Här är det främst turkiskättade immigranter som lockas, och deras reaktioner har om inte chockat, så upprört. Efter allt för mycket jubel över döda amerikaner i biomörkret, har politiker som bayerns ministerpresident Edmund Stoiber krävt att filmen stoppas. Den leder inte till integration, utan till hat mellan olika grupper, säger han. I sin tur kritiseras han nu för att vilja införa censur.

Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se