Nick Caves vackra helvete

Nick Cave är mest känd som musiker och sångare och allmän punkikon. Men han har fått ur sig en roman också - och nu har han skrivit både musik och manus till filmen ”The Proposition”. En både hårdkokt och högstämd western som utspelar sig i de oländigare delarna av Caves hemland Australien, på 1800-talet.
  Kulturnytts Jenny Teleman gav sig ut i vildmarken.

Ett litet samtal om Darwin utspelar sig i en nerrökt gudsförgäten, inpyrd uschlig koja nånstans i vildmarken.
  En brutal gammal äventyrare, tandlös, flugbiten med alla mänskliga drag närmast bortblästrade av ”det helvete som kallas Australien” argumenterar på ytterst bildad sirlig Oxford-engelska mot en ny absurd idé.
  Att människan, den vite mannen, skulle dela ursprung med aporna.
  Resten av denna järnhårda historia pysslar med den kontrasten. Det sköra, sensibla civiliserade mot den grova brutala apan.
  Det är väl kanske inte direkt någon väldigt subtil skildring av problemet vi får. Genom sagan om tre 1800-tals bröder som skövlar, våldtar och bränner i kamp mot en sliten lagens väktare. En sheriff som fortfarande tror på rättvisan. Och sin intelligenta, mjuka, kultiverade hustru.
  Men pedagogiken är svart och konsekvent, då det till sist blir hon, den vita kvinna som kan tukta fram rosor och kultur rakt upp ur öknen, som också höjer piskan över ett alltför primitivt barn.
  Ytterst Nick Caveianskt det hela.
  Men den där utmarken, den Australiensiska kontinentens flugtäckta platta slätt. Den är nog ändå världens ände, som en plansch av helvetet på en barnkammarvägg breder den ut sig. Lovar blod. Sand. Hetta. Vansinne. Smuts. Smärta. Gula tänder. Vita Bröder. Svarta vildar.
  Och ljus.
  Den är synnerligen vacker.

Jenny Teleman