Att älska idrott.

OS-guldpartyt i Turin är över och vissa av oss har gråtit över tappra curlare, envisa skidskyttar och de där stela vita finska förloraransiktena i gårdagens rusiga hockeyfinal för män. Och knappt en enda fuskskandal äns så länge. Iallafall inte vad jag vet. Ingen skamfylld presskonferens, ingen snorig längdåkare snabbare än alla andra. Nästan helt rent spel.

Själv bröt jag sporthypnosen en stund i helgen och gick till Stadsteatrens Klarakafé I Stockholm och lyssande till en frågestund om idrott med författaren Per Olov Enquist 

Detta för att hans roman ”Sekonden” från 1971 kommer i nytryck. En historia berättad av en kluven ung man om sin far. En lagom framgångsrik svensk släggkastare på 40-talet som alldelles i slutet av sin karriär gröper ur sin slägga och gör den lättare. För att den ska flyga längre och högre och sätta nya rekord. Ett litet livsöde som vävs ihop med tankar om idrotten som spegel av, motor i, syster med storpolitik och samhälle. Om idrotten som teaterscen, som livshållning, som socialistiskt ideal och ett av nazismens offer. En idéroman om sport som satte 70-tals kritiken i brand när den kom. Nå vad har den att säga om dagens idrottscirkus?

-Ja säger, Po Enquist, det är ju lustigt hur tydligt det är vad den handlar om. Kärleken till pappan är romanen.

-Jaha ja.

Och visst är Sekonden en kärleksroman. För vem älskar inte en man som lånar ut sin för lätta slägga till alla sina konkurrenter. Med den buttra kommentaren att ”det spelar väl ingen roll vem som kastade, huvudsaken är att rekord sattes.”

Prova den kristallhårda logiken på ett modernt upphetsat fukskdrev får ni se vad som händer. Nyutgivna Sekonden, om kärleken till icke vinnaren.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se