Olof Palme i konsten

Det är nu 20 år sen Olof Palme mördades. Själva mordet fortsätter att alstra teorier och nya, sensationella avslöjanden med jämna mellanrum - senast i tv-dokumentären ”Jag såg mordet på Olof Palme” i SVT i söndags.
  Palme själv har hanterats med större varsamhet, särskilt i konsten. Åtminstone hitills.

”Olof Palmes leende” heter en pjäs från 2001 av dramatikern Malin Lagerlöf, en pjäs som inte alls handlar om Olof Palme, men där hans leende skymtar förbi på en kinarestaurant.
  Och så har Palmes gestalt visat sig i konsten - som ett leende, en skugga, en docka, en bild. Det finns en försiktighet, varsamhet och respekt i hur Palme har skildrats efter sin död, som ju inte fanns medan han var i livet (till exempel framstår några av Fria Proteaterns sossekritiska sketcher i dag som närmast smaklösa).
   I Leif GW Perssons kriminalroman ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” finns Palme med i form av några efterlämnade poetiska rader och tom i Kjell Sundvalls film ”Sista kontraktet” hölls Palme-gestalten i bakgrunden. 
  Istället har vi fått alla dessa dokumentärer om mordet, kanske enda sättet att syssla med detta nationens trauma att själv leka privatspanare?
  Och jag tänker plötsligt, framför TV:n och en ytterligare uppföljning av Sigge Cedergren-spåret: Om mordet klaras upp, vad händer då? Vem kommer då att, säkert som amen i kyrkan, göra filmen om Palmes liv, verk och död – Stephen Spielberg eller Lukas Moodysson?
  Det känns trots allt som en lättnad att inte behöva se en hollywoodifierad eller trollhättefierad version av Olof Palmes liv, att inte behöva se någon göra en lysande rolltolkning av Olof Palme – ännu.
  I alla fall inte just i dag.

Maria Edström