Transamerica - en film om kropp och kön

Den amerikanska filmen Transamerica handlar om en transsexuells person väntan på sin slutgiltiga könsoperation.

Huvudrollen görs av Felicity Huffman, som också fått en av filmens två Oscar-nomineringar.

Jag inbillar mig att en människa som känner sig vara född med ett annat kön än det som kroppen och samhället tillskriver en måste ha ett av de svåraste emotionella problem man överhuvudtaget kan tänka sig. För att inte tala om praktiska.

I ”Transamerica” spelar Felicity Huffman en sådan person. Stanley eller Bree just för tillfället hängande i hormonlimbo mittemellan de två varianter av kön vi erkänner. Stel som glas, hårdsminkad, hårdondulerad i damiga lösnaglar och högklackat i matchande blekrosa, små nyfödda kvinnobröst och med snoppen kvar, försöker hon upprätthålla lite värdighet.

Just då i nervös väntan på sin slutgiltiga förvandling, kontaktad om en okänd son. 17 år, sexuellt utnyttjad av styvfar och begynnande narkoman. De två hamnar i en bil såklart som så ofta i amerikanskt drama och måste försöka prata. Knepigare existentiellt läge är svårt att hitta. Det är bara att börja kallborra rakt in könsidentiteten.

Och så går allt går så lätt!

Sonen måste var världens mest väluppfostrade ungdomsbrottsling, dom får lift av gulliga typer, Bree har en härlig psykiatriker man kan ringa.

Sonen gör lite bögporr, det är också helt okej. Operationen går jättebra.

Och allt precis allt, som skulle kunnat bli det allra minsta för själsligt slabbigt för en prydlig Oscarsnominering för bästa huvudroll för Felicity Huffman som årets fina udda typ det försvinner så behändigt så behändigt.

Jenny Teleman