Tsotsi - hyllad sydafrikansk film

Imorgon blir det svensk premiär för filmen Tsotsi, baserad på en roman av Athol Fugard, Sydafrikas mest kände dramatiker. Tsotsi - som betyder ungefär gangster - sitt riktiga namn vill han inte ens avslöja…är en yngling som lever i en kåkstad i Johannesburgs utkanter, som rånar och t.om dödar…tills han en dag, efter en bilstöld, upptäcker att det sitter en baby i bilen. Han tar, efter viss tvekan, med sig babyn hem till sitt skjul i kåkstaden - och nånting händer med honom.

Filmen är nominerad till en Oscar för bästa utländska film och det är inte svårt att förstå , för Gavin Hood som har regisserat sparar inte på känslosamheten när han öser på med musik och följer Tsotsis rörelser mellan kåkstaden, gängrånen på Centralstationen och de bevakade villakvarter där babyns föräldrar bor.

Men det är mer än så, det är en komplex känslosamhet buren av ett skådespeleri som med en knapp dialog, men genom förunderliga närbilder, lyckas förmedla såväl hat som sorg och kärlek.

Och i det jag ser som filmens nyckelreplik säger Tsotsis vän, som ideligen tjatar om ordet anständighet, om vad det egentligen står för att: ”anständighet - det handlar om respekt för dig själv - det har inget med levnadsstandard att göra”.

Att sen filmen ändå säger något om klassamhället i dagens Sydafrika, genom att de rika även de är svarta, de som dödas och rånas även de är svarta, om ett samhälle som lever med våld som vardag, och - att det gör filmen politisk - också - det gör den bara ännu bättre.

Anneli Dufva