Urpremiär för "Svall"

Igår kväll var det urpremiär på en opera som den senaste tiden verkligen låtit tala om sig - också här i Kulturredaktionens olika program. Det är Daniel Börtz nya opera ”Svall” som hade premiär på Kulturhuset i Stockholm.

Den bygger på de uppmärksammade morden på Fadime och Pela och återigen samarbetar Börtz med librettisten Claes Fellbom - de gjorde den mycket framgångsrika ”Marie Antoinette” tillsammans 1998. Fellbom karaktäriserar själv operan som en svensk tragedi eftersom den handlar om unga kvinnor som vill bli en del av det svenska samhället men som förvägras det av hela eller delar av deras familj.

”Svall” är en samproduktion mellan Kungliga Operan, Norrlandsoperan, Riksteatern och Folkoperan. Den spelas på Kulturhuset och senare Folkoperan i Stockholm men också på Norrlandsoperan i Umeå.

Per Feltzin var på premiären.

Skulden ska delas, säger Fellbom. Det svenska i tragedin är också det faktum att vi misslyckats, att med ömsesidig respekt, integrera invandrare i vårt samhälle. 

Operan Svall har alltså ett extremt tydligt ärende och det kan vara hur förödande som helst för ett konstnärligt arbete. Men här finns flera detaljer som gör att jag som åskådare inte förlamas av ärendet.

Först och främst har man lyckats att skapa människor som har flera dimensioner. Regissören Elisabet Ljungar har stor del i det.

Vi ser inte offret, förövaren, medhjälparen, samtyckaren eller byråkraten. Här finns systern som pendlar mellan att ange och stödja. Här finns den svenske pojkvännen som är aningslöst oförstående och bitvis både artig och plump. Här finns en svag men brutal pappa och en bror som överreagerar som sändebud från en gammal kultur och som krampaktigt försvarar patriarkala strukturer. 

Föreställningen ska ut på turné så Richard Anderssons scenografi är enkel, närmast asketisk och högst ihopplockningsbar. Två trapphustrappor och några sittplatser.

Sen är strukturen i operan något av ett drömspel, där den kvarvaranden systern återberättar historien. Systern har skyddad identitet och därför en SÄPO-vakt som sällskap. Alvedon och hämtpizza kan han erbjuda - plus väpnat skydd. Inte mycket till hjälp när mardrömmarna rider henne i den totala ensamheten, utan familjebanden.

Men hur låter det?

Ja, om man lyssnar på en duett med de två systrarna kan man lyssna på hur orkesterns musik förhåller sig till sången. De som sjunger är suveräna Katarina Giotas som Fadela och Liine Carlsson som Aida.

Daniel Börtz älskar att visa upp sina toner, sina klanger. Han radar upp dem, men de står ofta stilla medan sången får stå för melodierna. Jag tycker att han då missar chansen att låta musiken ta hand om rörelsen i dramatiken, i berättelsen. Musiken blir expressiv men stillastående. Vi hör skriket men hör inte alltid känslan.

Å andra sidan.

När jag kom till föreställningen och visste att huvudpersonens namn var sammansatt av namnen på de två mest kända unga kvinnor som mördats: Fadime och Pela - ja, då tyckte jag det var publikfriande konstruerat.

Men när jag nu hör namnet Fadela sjungas, ropas, viskas och gråtas ut på scenen hör jag faktiskt en verklighet. Sanningen hörs. Detta har hänt - och nu ser jag det på en operascen.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Fakta:”Svall” är ett beställningsverk av Kungliga Operan. Scenografi: Richard Andersson. Kostym: Marika Feinsilber. Ljus: Thorsten Dahn. Dramaturg: Stefan Johansson. Regi: Elisabet Ljungar.

I rollerna: Aida: Liine Carlsson. Fadela: Katarina Giotas. Mamma: Ingela Berglund. Erik: John Sax. Seppo: Jon Nilsson. Pappa Makrud: Per-Arne Wahlgren. Arim: Karl Rombo. Farbror Pektar: John Erik Eleby.

Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan - dirigent: Jan Söderblom