Andrzej Wajda filmar igen

Den polska filmens grand old man Andrzej Wajda fyller i dag 80 år. Wajda har tilldelats världens främsta filmutmärkelser, år 2000 fick han en Oscar och tidigare i år Guldbjörnen i Berlin för sin livsgärning, men har inga planer på att sluta filma. I dagarna börjar Wajda inspelningen av vad som enligt honom själv blir hans livs viktigaste film om ett ämne som var totalförbjudet under den kommunistiska tiden.

Med en imponerande spänst framträder Andrzej Wajda och berättar om filmen som var omöjlig att göra tidigare. I början av andra världskriget dödades i Katyn 20 000 polska officerare. Gräddan av Polens militära ledning mördades med nackskott av Sovjetunionens hemliga polis. En av de mördade officerarna var Andrzej Wajdas far; Jakub Wajda, kapten i 72:a infanteriregementet.

När kommunisterna tog makten i Polen förbjöds ämnet och i relationen mellan Polen och Ryssland är Katyn fortfarande ett öppet sår som inte vill läka. Så sent som i lördags kom beskedet från Rysslands militäröveråklagare att Katyn inte är att betrakta som ett politiskt brott och detta trots att morden på de polska officerarna skedde på Stalins skriftliga order. För

Katynoffrens efterlevande har beslutet ekonomiska konsekvenser men framför allt psykologiska och moraliska. Att en av Polens största krigstragedier inte erkänns av ryssarna gör Wajdas film ännu mer angelägen, ännu mer kontroversiell.

Under Folkrepubliken Polens alla år hette det om Wajda i den kommunistiska propagandan att hans far dog under andra världskriget, underförstått att det var nazisterna som dödade Jakub Wajda. Andrzej Wajda och hans mor Aniela var precis som alla andra efterlevande till Katyn-offren förbjudna att ens vidröra det känsliga ämnet. Wajdas film blir en upprättelse av Katynoffren och ännu en Wajdaprotest mot lögnen och hyckleriet.

Andrzej Wajda firas i kväll här i Warszawa med en jättegala. Tidningar och tidskrifter har de senaste veckorna varit fulla av hyllningsartiklar till regissören som alltid varit nationens samvete och som i sina i filmer ständigt träffar mitt i den polska verkligheten.

Kjell Albin Abrahamson