Demokratins spelregler - samma för alla?

I går organiserade Södra Teatern i Stockholm och UD ett fyra timmar långt seminarium (eller ”offentligt idésamtal”) om yttrandefrihet, religion och globalisering med anledning av Mohammed-karikatyrerna. På plats var bland andra utrikesminister Leila Freivalds och Iraks f.d. minister för mänskliga rättigheter Bakhtiar Amin.

Kulturnytts Anahita Arai var också där och har funderat kring det demokratiska samhällets spelregler.

Mina bänkkamrater på första balkong applåderar högt när talarna nere på scenen försvarar yttrandefriheten - jag nästan hör de säga ”så ska det låta” mellan handklappningarna.

Men när Barlin Nuur, ordförande i Sveriges Unga muslimer, har hållit sitt anförande förblir blir mina stolsgrannar tysta - knäpp tysta. Inga applåder eller instämmande nickar. Barlin Nuur vill inte inskränka yttrandefriheten med nya lagar men hon vill att islam ska respekteras, att avbilda profeten såsom Jyllands Posten gjorde är att gå för långt menar hon.

Barlin Nuur anklagar inte Västvärlden för dubbelmoral eller hyckleri. Men hon döljer inte sin frustration över panelens och Västvärldens sätt att döma muslimska och fundamentalistiska organisationer och partier.

”Vilka är vi är döma ut Hamas seger i det palestinska valet?” frågar hon och fortsätter: ”Vilka är vi att sätta ett likhetstecken mellan Hamas seger och slutet för den palestinska demokratin?”

Jo, visst har hon rätt. När demokratiska val kommer på tal i Mellanöstern är vi västerlänningar glada om de muslimska partierna inte får eller vill ställa upp. För oss står dom för allt annat än demokratiska värderingar.

Men är inte just demokratins kärna, och det som hela Mohammed -debatten handlar om, att alla åsikter ska få komma till tals även de vi inte gillar?

Om vi inte är beredda att ta steget full ut - hur ska vi då kunna övertyga troende muslimer om att yttrandefrihet är en av det demokratiska samhällets viktigaste byggstenar och värd att försvara till varje pris?

Om vi inte gillar det religiösa inflytande på politiken så bör vi bekämpa det med demokratiska medel. Bästa sättet är att stödja de inhemska sekulära krafter som redan finns i de muslimska länderna.

                                                             Anahita Arai