Kvinnan är bärare av ljuset och livet

I höstas sände Sveriges Radio romanen ”Ännu talar träden” som uppmärksammad radioföljetong. Den är skriven av den fransk-kamerunska författaren Calixthe Beyala och i den boken beskriver hon livet i en by i Kamerun i början av 1900-talet - sett ur en kvinnas ögon. Calixthe Beyala är djupt engagerad i de afrikanska kvinnornas situation och idag kommer hon att hålla flera föreläsningar i Paris. Vi ringde henne för att höra vad hon vill att den 8 mars ska betyda.

”Situationen för kvinnor är katastrofal i de flesta länder, med några få undantag till exempel de nordiska länderna. Jämlikhet är fortfarande bara ett ord - inte verklighet för många kvinnor.”

Calixthe Beyala vill att kvinnodagen ska vara en röd helgdag - för att både män och kvinnor ska vara lediga och få tid att fundera över vad det innebär att vara kvinna.

”Kvinnan är bärare av ljuset och livet. Att inte respektera kvinnan är att vara ovärdig henne. Det brukar jag säga till männen”, säger Beyala. ”Om ni behandlar era kvinnor som slavar så är det uppenbart att det är ni själva som är slavarna. Om man inte respekterar kvinnor så förstår jag inte hur man ska kunna respektera deras barn.”

Anahita Arai

anahita.arai@sr.se