Longinotto i Kamerun

Den brittiska filmaren Kim Longinottos ”Sisters in law” har varit en favorit på olika festivaler och på Göteborgs filmfestival tidigare i år visades en hel retrospektiv med Longinottos filmer. För oss som inte var i Göteborg går nu ”Sisters in law” upp på bio och utmanar våra föreställningar om hur det dokumentära ska berättas.

I Kumba Town i Kamerun finns domaren Beatrice Ntuba och åklagaren Vera Ngassa. De tar sig an rättsfall i stil med muslimsk kvinna misshandlad av sin man, 11-årig flicka våldtagen av grannen, 8-årig föräldralös flicka torterad av sin moster, och så vidare. Och de gör det med skärpa, värdighet och respekt för lagen. Och det mest häpnadsväckande är att det jag ser är en dokumentär.

Jag märker att mina förväntningar på det dokumentära faktiskt är rätt snäva. Snart kommer väl en intervju där någon får berätta sin historia i monologform. Eller så kommer filmarens berättarröst som förklarar, analyserar och lägger till rätta. Men aldrig hos Longinotto. Kameran följer händelser, scener, dialoger mellan personer.

Jag är inte dummare än att jag förstår att verkligheten påverkas av en kameras närvaro. Men jag gillar uttrycksformer som ställer krav. Jag måste lyssna, iaktta, själv sätta ihop sammanhang. Och när filmens domare och åklagare lyckas ordna skilsmässa åt två misshandlade muslimska kvinnor är det en ljuvligt stillsam seger för rättvisan. Det går inte att värja sig.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".