Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Figaros bröllop" förtjänar bättre ljud

Tvärtemot vad man kanske kunde tänka sig har inte årets 250-års minne av Mozarts födelse gjort att operahusen sökt överträffa varandra med nya spektakulära uppsättningar av Mozartoperor. Några nypremiärer har man bjudit på men först nu i helgen var det dags för den första premiären. Det är Malmöoperan som valt ”Figaros bröllop” och det är Åsa Melldahl som regisserat den här minst sagt revolutionerande operan. Den förändrande operakonsten genom sin då ovanliga blandning av komedi och dramatik, sitt ämnesval där personerna på scenen var verkliga personer och inte typer plus att det handlade om kritik av adeln samtidigt som man hävdade vanliga människors rätt att ha en åsikt. Per Feltzin besökte Malmö i helgen.

Det är en föreställning som gör mig glad eftersom den är rik på detaljer: ett praktfullt stånd under morgonrocken på greven, drömska blickar från pigor och tjänare, ljusstakar som växer upp i himlen och blir kolonner, en trädgårdsbod så verklig att man direkt kunde ställa sig och plantera om blommor, en klädkammare fylld i hela tre etager - och så vidare. Detaljer som inte stör den dramatiska utvecklingen utan hjälper den att bli mångbottnad. Tore Saeters scenografi balanserar mellan det tidstrogna och det drömskt dimbeslöjade. Och utanför varje pardörr som öppnas på godset står folket och pockar på sin rätt, vill nyfiket se hur kampen mellan adeln och tjänstefolket ska gå.

Arnold Östman dirigerar Malmö operaorkester – det är lite nervöst i början, men snart får de fatt i det skenbart enkla i musiken, det flytande eleganta mozartska. Det lättälskade, men som för musiker och inte minst sångare kan vara eländigt svårt. Alla sångare i Malmö är inte där ännu - många av dem är unga och kompenserar med annan scenisk kunskap, tar tillvara på Åsa Melldahls kropps- och personregi. Greven Fredrik Zetterström är dock trygg i sin roll.

Tyvärr finns det en kraftig obalans i ljudbilden som gör det svårt för oss att följa med och engagera oss i det som utspelar sig därborta på scenen. Det känns så - därborta. Föreställningen är bra – ljudbilden underlig.

Det här underbara teaterhuset Storan, med sina 60 år, har alltid haft problem med sin stora breda scen och salong, det har givit en svårmanövrerad akustik. Till och med när man krymper salongen som man ofta gör, också nu med Figaros bröllop.

Men båda föreställningarna efter förra årets renoveringar har drabbats av hörbarhetsproblem. I Maskeradbalen var det förödande – i Figaro tar det udden av handlingens alla komiska turer. Har ombyggnaden gjort det värre?

Om jag till exempel skulle köpa ett par nya högtalare skulle jag aldrig välja ett par med den här bristen på skärpa i klangen. Mellanregistret är närmast obefintligt och spridningen av ljudet oprecist.

Så fort vårsäsongen är slut måste man hyra in ljudingenjörer för mätning och sen investera i akustikplattor och annat som riktar ljudet bättre, mera koncist och sen får upp och ut hela kraften i de strupar som hörs på scenen.

Synd att en sån här genomtänkt uppsättning drabbas.

                                                                  Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Fakta:

Malmö Opera och Musikteater: Figaros bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart. Libretto Lorenzo da Ponte efter en pjäs av Beaumarchais. Dirigent Arnold Östman. Regi Åsa Melldahl. Svensk översättning Birgitta Rydholm. Scenografi Tore Saeter. Kostymdesign Marilu Bonezzi. Ljusdesign Thorsten Dahn. Koreografi Iréne Hultman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".